Hlavní obsah

Rusko i Ukrajina stály o příměří. Zazdil ho Západ, tvrdí bývalý izraelský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko i Ukrajina byly loni v březnu, tedy asi měsíc po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, ochotny dohodnout se na příměří. Naděje ale v zárodku utnul Západ, přesněji politické špičky USA, Německa, Francie a Velké Británie, které nabyly dojmu, že je třeba Rusy oslabit. Tvrdí to bývalý izraelský premiér Naftali Bennett, který se snažil příměří zprostředkovat.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett

Článek

„Nabyl jsem dojmu, že obě strany velmi stojí o příměří. (Ruský prezident Vladimir) Putin byl svolný ke dvěma velkým ústupkům z původních požadavků. Vzal zpátky odzbrojení a ‚denacifikaci‘ Ukrajiny,“ řekl Bennett k loňskému jednání s Putinem v Moskvě v rozhovoru, který byl v sobotu zveřejněn na jeho videokanálu na Youtubu.

Ukrajinci byli podle Bennetta ochotni ustoupit od svého záměru vstoupit do NATO, což Putin označoval za jeden z důvodů invaze do sousední země.

Legitimní rozhodnutí příměří zablokovat

„Myslím si, že Západ dospěl k legitimnímu rozhodnutí k pokračování v útocích na Putina, k zachování agresivního postoje, nikoliv k dalšímu vyjednávání. Veškeré aktivity byly mezi USA, Británií, Francií a Německem koordinovány,“ vzpomínal někdejší ministerský předseda židovského státu.

Na přímý dotaz, zda tedy západní státy dohodu o příměří podle něj zablokovaly, odpověděl, že ano. „V podstatě ano. Zablokovaly to. A byl jsem tehdy toho názoru, že udělaly chybu. S odstupem si myslím, že je brzy na to to posoudit,“ řekl Bennett.

V několikahodinovém rozhovoru, který byl veden formou takzvaného podcastu izraelský expremiér zmínil také to, že mu ruský prezident Vladimir Putin slíbil, že svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského nenechá zabít, bude-li mít možnost to udělat.

Putin slíbil, že Zelenského nezabije, tvrdí Bennett

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám