Hlavní obsah

Putin slíbil, že Zelenského nezabije, tvrdí Bennett

– Jeruzalém

Ruský prezident Vladimir Putin slíbil loni v březnu bývalému izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi, že nezabije ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V sobotu to napsala agentura AP, když byly zveřejněné Bennettovy poznámky k rozhovoru s Putinem.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší izraelský premiér Naftali Bennett (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

Během rozhovoru se oba dotkli spousty témat včetně možného osudu Volodymyra Zelenského.

„Zeptal jsem se ho: ‚Co s tím? Plánujete zabít Zelenského?‘ On řekl: ‚Neplánuji zabít Zelenského‘. Já jsem mu pak řekl. ‚Chápu to tak, že mi dáváte své slovo, že nezabijete Zelenského?‘ On řekl: ‚Nezabiju Zelenského,‘“ uvedl Bennett.

Bennett dodal, že pak volal Zelenskému a řekl mu o Putinově slibu, že ho nezabije. „Poslyš, přišel jsem ze schůzky a on (Putin) tě nezabije. Ptal se: ‚Jsi si jistý?‘ Já řekl: ‚Stoprocentně tě nezabije.‘“

Izrael pod tlakem už pomáhá Ukrajině

Válka na Ukrajině

Bennett uvedl, že během své zprostředkovatelské mise loni v březnu Putin přestal požadovat, aby se Ukrajina odzbrojila. Naopak Zelenskyj slíbil, že Ukrajina nevstoupí do NATO.

Moskva už dříve popírala, že by plánovala zabít Zelenského, jak uvádělo ukrajinské vedení. To oznámilo, že do Kyjeva bylo posláno čečenské komando, které ho mělo zabít, a pak i další skupina vrahů.

Marná izraelská snaha

Bennett měl v březnu 2022 jen malé zkušenosti ze světové politiky, premiérem byl jen něco přes půl roku, ale válka dostala Izrael do nepříjemné situace. Snažil se mít dobré vztahy, jak se Západem, který podporuje Ukrajinu, tak s Ruskem.

Americké zbraně jsou klíčové pro izraelskou armádu, s Ruskem se snaží mít Izrael zase dobré vztahy kvůli početné židovské komunitě v Rusku a také kvůli tomu, že Rusko působí v Sýrii a Izrael vojensky útočí na pozice Íránců v Sýrii.

Tehdejší izraelský premiér byl v prvních týdnech po invazi jedním z mála západních politiků, kteří jednali s ruským prezidentem.

Rozhovor trvající až pět hodin žádný průlom nepřinesl. Jeho poznámky zveřejněné v rozhovoru v sobotu pozdě večer ale ukázaly pozadí jednání.

Izraelský premiér odletěl za Putinem. Navzdory šábesu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám