Hlavní obsah

Příměří v Pásmu Gazy se opozdí, má začít až v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Gaza
Aktualizováno

Dohoda o čtyřdenním příměří s Hamásem se má podle izraelských zdrojů „implementovat“ teprve v pátek. Ve stejný den by měla být propuštěna na svobodu první rukojmí. Důvodem odkladu je potřeba finalizovat detaily dohody.

Foto: Dedi Hayun, Reuters

Shromáždění před jeruzalémskou Západní zdí (Zdí nářků) požadující propuštění rukojmí

Článek

Součástí dohody o čtyřdenním příměří, kterou pomáhaly vyjednat Katar, Egypt a Spojené státy, je postupná výměna pěti desítek rukojmí držených teroristy z Hamásu v Pásmu Gazy za 150 Palestinců zadržovaných v izraelských věznicích. Na obou stranách mají být propuštěny ženy a nezletilé osoby, mezi propuštěnými rukojmími by mělo být i několik Američanů.

Po středečním oznámení dohody se předpokládalo, že dočasný klid zbraní mezi Izraelem a Hamásem vstoupí v platnost už ve čtvrtek v 10 hodin dopoledne místního času. Podle listu The Times of Israel nicméně zřejmě dojde k odkladu o jeden den, údajně na základě dohody všech zainteresovaných stran včetně Kataru a USA.

Izrael sestavil seznam 300 palestinských vězňů na výměnu za rukojmí

Blízký a Střední východ

Cesta na svobodu povede přes Egypt

Rukojmí by měla být předána Červenému kříži nebo Červenému půlměsíci a z Pásma Gazy by se propuštění lidé měli dostat nejprve do Egypta. Během příměří by měly do Pásma Gazy vjet stovky dalších kamionů s humanitární pomocí, kterých tam Izrael dosud vpustil jen asi 1400. První humanitární pomoc od 7. října se do oblasti s 2,3 milionu obyvateli dostala až 21. října.

K dohodě o propuštění rukojmích vyzývali stále silněji izraelskou vládu příbuzní unesených, kteří kvůli tomu pořádali demonstrace. Minulý týden proběhl i protestní pochod z Tel Avivu do Jeruzaléma.

O situaci v Pásmu Gazy mají ve čtvrtek v Izraeli a na okupovaném Západním břehu jednat premiéři Španělska a Belgie Pedro Sánchez a Alexander de Croo. Španělsko nyní předsedá Evropské unii a Belgie od něj předsednictví převezme 1. ledna.

Příměří zajistí podstatné navýšení humanitární pomoci do Pásma Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám