Hlavní obsah

Příměří zajistí podstatné navýšení humanitární pomoci do Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Gaza
Aktualizováno

Přerušení vojenských akcí v Pásmu Gazy, dohodnuté mezi Hamásem a Izraelem v noci na středu, by mělo vedle propuštění části rukojmí také přinést výraznou úlevu civilistům v oblasti trpícím nedostatkem potravin, pitné vody a zdravotnického materiálu.

Foto: Stringer, Reuters

Kamiony naplněné humanitární pomocí na hraničním přechodu Rafáh z Egypta do Pásma Gazy

Článek

Dohoda o příměří mezi Hamásem a Izraelem by podle zdrojů katarské televize al-Džazíra měla po dobu platnosti klidu zbraní umožnit prakticky neomezený přísun humanitární pomoci do Pásma Gazy. Ta se dosud do enklávy, jež byla systematicky bombardována izraelským letectvem a postupně dobývána pozemními silami, dostávala jen sporadicky a nepravidelně.

Humanitární pomoc by měla obsahovat také palivo nezbytné pro pohon generátorů. Jeho nedostatek v minulých dnech mj. způsobil, že nemocnice v Pásmu Gazy musely omezovat nebo zcela přerušit péči. Izrael se dosud k dodávkám paliva stavěl negativně s odůvodněním, že by se mohlo dostat do rukou teroristů.

Izrael se podle al-Džazíry v dohodě, která má zatím platit na čtyři dny, zavázal přerušit veškeré vojenské akce včetně pohybu armádních vozidel. Vojenské drony nebudou moci nad severní částí Pásma Gazy, kam se boje v posledních dnech zejména soustřeďovaly, létat vždy šest hodin denně; nad jižní částí území nebudou smět létat vůbec.

Biden přivítal dohodu o příměří, očekává propuštění i zajatých Američanů

Blízký a Střední východ

Bude také umožněn volný průchod a průjezd po hlavní silnici protínající Pásmo Gazy od severu k jihu.

Od kdy přesně začne příměří platit a kdy začnou být podle dohody propouštěna rukojmí a palestinští vězni z izraelských káznic, má být oznámeno během následujících 24 hodin.

Televize al-Džazíra, od níž informace pocházejí, je z největší části financována katarským státem. Právě Katar byl hlavním zprostředkovatelem při vyjednávání o podobě příměří.

Příměří v Pásmu Gazy potvrdily obě strany

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám