Hlavní obsah

Izrael sestavil seznam 300 palestinských vězňů na výměnu za rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo seznam 300 palestinských vězňů, kteří podle dohody o příměří připadají v úvahu na výměnu za rukojmí, jež drží teroristické hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Informoval o tom web listu The Jerusalem Post.

Foto: Dedi Hayun, Reuters

Shromáždění před modlitbou u Zdi nářků v Jeruzalémě za osvobození rukojmí, která teroristé z Hamásu odvlekli do Pásma Gazy

Článek

Vězni ze seznamu pocházejí ze skupin, jako je Hamás, teroristický Palestinský islámský džihád, Fatah či Lidová fronta pro osvobození Palestiny. Většinou jde o ženy a nezletilé.

Mnozí z vězňů podle The Jerusalem Post mají trvalé bydliště ve východním Jeruzalémě, ale nejsou občany Izraele. Soudily je vojenské i civilní soudy, nikdo z nich si neodpykává trest za vraždu.

Foto: Israeli Defense Forces, Reuters

Izraelští vojáci v Gaze (listopad 2023)

Očekává se, že podle uzavřené dohody bude propuštěno v prvním kroku pouze 150 lidí ze zmíněného seznamu, další by se měli dostat na svobodu pouze v případě, že Hamás propustí další rukojmí.

Na seznamu izraelského ministerstva spravedlnosti se podle webu ocitl například 18letý Ahmad Muhammad Ahmad Marzúk, který byl zatčen v červenci 2023 za útoky na policii, žhářství a nelegální držení zbraní. Další, kdo by mohl být součástí výměny za rukojmí a příměří, je 37letá Amani Chálid Namán Hašímová, která byla zatčena v prosinci 2016. Čelila obvinění z těžkého ublížení na zdraví a z nošení a nelegální výroby nožů a dýk.

Příměří v Pásmu Gazy potvrdily obě strany

Blízký a Střední východ

Další vězeňkyní, jež za předpokladu, že Hamás dodrží svou část dohody, vyjde na svobodu, je 26letá Valíla Chálid Fozí Tandžíová zatčená v srpnu 2022 mimo jiné za pokus o vraždu a držení zbraní a výbušnin.

Podle uzavřené dohody mají být za každé izraelské rukojmí propuštěni tři palestinští vězni. V první fázi plnění dohody by Palestinci měli být vyměněni za čtyřdenní příměří a zhruba 50 žen a dětí držených jako rukojmí v Pásmu Gazy. Klid zbraní může být podle dohody prodlužován, ovšem pouze výměnou za propuštění dalších rukojmí.

Tvrdé boje v Pásmu Gazy pokračují i po oznámení dohody o příměří

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám