Hlavní obsah

Posekat trávu nestačí. Izraeli chybí plán likvidace Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká administrativa se obává, že Izraelské obranné síly zatím nemají jasný vojenský plán, jak dosáhnout cíle premiéra Benjamina Netanjahua zničit Hamás. Nejmenovaní američtí představitelé řekli listu The New York Times, že od útoku Hamásu 7. října neviděli žádný splnitelný plán a že Izrael není připraven zahájit pozemní ofenzivu. Ta bude podle expertů mimořádně obtížná kvůli síti tunelů.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Kouř nad pásmem Gazy

Článek

Vojenští představitelé USA a Izraele vedou každodenní jednání. Americký ministr obrany Lloyd Austin dal při telefonátu se svým izraelským protějškem Jo'avem Galantem najevo, že je potřeba pečlivě zvažovat, jak mají izraelské síly podnikat invazi do Gazy, kde má Hamás síť tunelů.

Austin také vyzval Galanta, aby Izraelci „prováděli své operace v souladu s válečným právem“. V USA rostou obavy, že si pozemní operace vyžádá velké množství civilních obětí. Austin při pondělním telefonátu Galantovi „zdůraznil důležitost ochrany civilistů“.

Americký ministr obrany izraelskému také popsal, jak tvrdá byla v letech 2016 a 2017 kampaň v Mosulu proti bojovníkům Islámského státu. Austin v té době stál v čele amerického Centrálního velitelství (CENTCOM), pod které spadá Blízký východ.

„První věcí, kterou by měl každý vědět, je, že boje ve městě jsou extrémně náročné,“ řekl Austin v neděli televizi ABC. „Jednou z důležitých věcí, které jsme se naučili, je počítat s civilisty v oblasti bojů, jsou jeho součástí a my v souladu s válečným právem musíme udělat vše potřebné pro ochranu těchto civilistů,“ vysvětlil.

Podle listu The New York Times americké vedení podporuje pozemní invazi a neříká Izraeli, co má dělat. Pentagon podle serveru Axios už vyslal do Izraele tříhvězdičkového generála námořní pěchoty Jamese Glynna spolu s dalšími důstojníky, aby pomohli Izraeli zvládnout problémy bojů ve městě. Generál ale nemá být v poli.

Jen posekat trávu nestačí, řekl Petraeus

Na problémy boje v zastavěném prostoru a na to, jak je obtížné vykořenit nějaké hnutí, upozornil v rozhovoru pro CNN bývalý americký velitel sil v Iráku David Petraeus: „Právě teď je hlavní myšlenkou Izraele zničit Hamás, tedy dosáhnout toho, aby nepřítel nebyl schopen plnit mise a nemohl obnovit své síly. To znamená nejen mnoho co nejpřesnějších náletů, ale v určitou chvíli musíte vstoupit na zem, vyčistit každou budovu, každé patro, každou místnost, každý sklep, každý tunel, který je součástí velmi rozsáhlého systému tunelů. Jít proti teroristům, kteří znají místo lépe než své vlastní ruce a prokázali velkou taktickou kreativitu i ochotu se sami vyhodit do vzduchu, aby s sebou vzali izraelské vojáky.“

Invaze ano, nebo ne? Zatím se hovoří o odkladu kvůli rukojmím

Zahraniční

„Nejenže musíte vyčistit takto každou budovu, ale musíte to udělat tak, že vzadu necháte významné množství sil. Takové, aby je nemohli obklíčit roje nepřátel a zajmout vojáky jako rukojmí k těm dvěma stovkám, co už mají,“ dodal Petraeus ohledně nároků na síly. Zmínil, že to bude časově náročné. Připomněl, že dobývání Mosulu trvalo devět měsíců a v něm tolik civilistů nebylo.

Petraeus přesto považuje za nedostatečnou metodu posečení trávy, kdy se při náletech významně oslabí schopnosti Hamásu a poškodí jeho infrastruktura i organizace. Tento systém podle něj selhal. Zajistí pár let klidu, ale to je vše: „Když se Hamás a Islámský džihád zase vrátí, opět posekáte trávu. Možná pár let neporoste, ale nakonec k tomu dojde a Izraelci se vrátí do situace, ve které byli před hrozným útokem před dvěma týdny.“

„Hamás měl 15 let na to, aby připravil silnou hloubkovou obranu, která zahrnuje opevněné pozice pod zemí, na zemi i nad zemí, komunikační tunely, palposty a bojové pozice,“ uvedl v analýze Michal Knights z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku. Upozornil i na rizika minových polí a improvizovaných výbušných systémů.

Cílem Hamásu je zabíjet Židy, uvedl attaché pro vědu na české ambasádě v Tel Avivu

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám