Hlavní obsah

Invaze ano, nebo ne? Zatím se hovoří o odkladu kvůli rukojmím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael je ochoten odložit pozemní invazi do Pásma Gazy o několik dní, aby mohl jednat o propuštění velkého počtu rukojmích, které tam drží teroristé z Hamásu, tvrdí server Axios. Stanice CNN ale uvedla, že Izrael požádal Google, aby ve svých mapových aplikacích „dočasně deaktivoval informace v reálném čase o dopravních podmínkách na silnicích v Izraeli a Pásmu Gazy“. Google udělal podobný krok loni, když začala válka na Ukrajině.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Izraelské tanky na hranici s Pásmem Gazy

Článek

Ochotu odložit pozemní invazi kvůli rukojmím zpravodajskému serveru Axios potvrdili dva nejmenovaní izraelští představitelé. Od 7. října, kdy jeho ozbrojenci zaútočili na Izrael, drží Hamás v Pásmu Gazy více než 200 rukojmích. Izraelští představitelé tvrdí, že jakmile jejich armáda zahájí pozemní invazi, bude dohoda o rukojmích téměř nemožná.

„Izrael i administrativa (amerického prezidenta Joea) Bidena chtějí vyčerpat veškeré úsilí, aby se pokusily dostat rukojmí z Gazy. Pokud Hamás navrhne propustit velké množství rukojmích, budeme samozřejmě připraveni udělat něco na oplátku,“ řekl jeden z vysoce postavených izraelských představitelů.

Foto: Janis Laizans, Reuters

Pětaosmdesátiletá Jocheved Lifšicová byla ze zajetí palestinského Hamásu propuštěna v pondělí 23. 10. 2023

Izraelci řekli egyptským vyjednavačům, že pokud chce Hamás nějakou dohodu o rukojmích, musí propustit všechny ženy a děti, které zadržuje.

Za rukojmí jsme měli dostat čtvrt milionu a byt v Gaze, řekl u výslechu terorista z Hamásu

Zahraniční

Deník The New York Times v pondělí uvedl, že vláda Spojených států doporučuje Izraeli, aby ještě počkal s pozemním útokem na Pásmo Gazy, a poskytl tak více času na vyjednávání o propuštění rukojmích zadržených palestinskými radikály.

Hamás v pátek propustil dvě zajaté Američanky, načež americký prezident Biden děkoval i Kataru, který v procesu sehrává roli prostředníka. V pondělí večer pak skupina propustila dvě postarší Izraelky a uvedla, že tak učinila z humanitárních důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský náčelník generálního štábu Herzi Halevi (uprostřed)

Podle serveru Axios Hamás původně požadoval šestihodinové příměří za rukojmí propuštěné v pondělí. Izrael však tento požadavek odmítl, aby nevytvořil precedens. Země se obávala, že by jinak Hamás mohl požadovat příměří pokaždé, když budou propuštěni dva zajatci. Izraelci se obávali, že dobu příměří by Hamás mohl využít k přeskupení sil a přesunu mezi úkryty.

Izraelští představitelé podle webu připustili, že je pravděpodobné, že někteří rukojmí byli zabiti při izraelských náletech, které v posledních dvou týdnech mířily na pozice Hamásu v Pásmu Gazy. Bývalý lídr Hamásu Chálid Mišál v pondělí řekl, že zajatci jsou drženi na několika místech v Pásmu Gazy, a tvrdil, že izraelské nálety zabily 22 zadržovaných.

Jako na Ukrajině

Izrael po rozsáhlém a překvapivém útoku Hamásu shromažďuje síly u hranic Pásma Gazy a již provádí menší operace na území kontrolovaném radikály od roku 2007.

Navíc podle stanice CNN požádal Google, aby ve svých mapových aplikacích Google Maps a Waze dočasně deaktivoval živé informace o dopravě na silnicích v Izraeli a Pásmu Gazy.

Google něco takového udělal loni, když Rusko napadlo Ukrajinu, a brzy poté vypnul navigaci pro napadenou zemi úplně.

„Chci, aby bylo jasno: jsme připraveni na invazi,“ prohlásil podle listu The Jerusalem Post izraelský náčelník generálního štábu Herzi Halevi, který byl v úterý na prověrce praporů shromážděných u hranice Pásma Gazy. Dodal, že rozhodnutí o přesném načasování armáda učiní po konzultaci s politickou reprezentací.

Stařenka vozila nemocné z Gazy do Izraele. Hamás ji zajal, zbil a teď propustil

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám