Hlavní obsah

Palestinské vedení je pobouřeno, že si Blinken dovolil upozornit na izraelské rukojmí v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí upozornil na skutečnost, že hnutí Hamás v Pásmu Gazy stále drží rukojmí unesené 7. října při teroristickém útoku na Izrael, a vzápětí za to schytal kritiku od Palestinské samosprávy. Šéf americké diplomacie napsal, že sto dní je příliš dlouhá doba a USA nepoleví, dokud všichni zadržovaní včetně šesti Američanů nebudou na svobodě se svými blízkými.

Foto: Evelyn Hockstein, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken mluví k médiím

Článek

„Sto dnů zajetí v Gaze je opravdu příliš mnoho,“ uvedl Blinken. Hamás během příměří koncem listopadu propustil 105 rukojmích, ale Izrael uvádí, že dalších 132 lidí teroristé dál drží v zajetí. Číslo nemusí být úplně přesné, protože někteří rukojmí mohou být po smrti.

Na Blinkenovo vyjádření na síti X pobouřeně reagoval zástupce Palestinců v OSN upozorněním na počet obětí izraelské vojenské akce v Pásmu Gazy, jak je uvádí úřady ovládané Hamásem: „Sto dnů a ani jedna zmínka o skoro 24 000 zabitých (Palestincích), z nichž polovina jsou děti. Hanba těm, kteří zůstávají spoluviníky a nevyzývají k okamžitému příměří v Gaze.“ Palestinské vedení v této souvislosti zmínilo nejen Blinkena, ale i amerického prezidenta Joea Bidena či amerického vyslance v OSN.

Zcela pominulo, že Izrael bojuje v Gaze kvůli útoku Hamásu a Islámského džihádu, jehož příslušníci povraždili 1200 lidí a dalších 240 unesli. Izrael jako cíl své vojenské operace v Pásmu Gazy uvádí propuštění rukojmích a ukončení vlády teroristického hnutí Hamás. To však pokračuje v odporu.

Izraelský fotbalista měl na ruce vzkaz ke 100 dnům války. „Podněcuje k nenávisti,“ tvrdí Turci

Evropa

Šéf politického křídla Hamásu Ismaíl Haníja prohlásil: „Potřebujeme krev (palestinských) žen, dětí a seniorů, aby v nás probudila duch naší revoluce.“ Další z lídrů teroristického hnutí Músa abú Marzúk zase v rozhovoru otevřeně přiznal, že ochrana palestinských civilistů není problém Hamásu. Na dotaz, zda jsou v Pásmu Gazy kromě tunelů pro bojovníky také kryty pro civilní obyvatelstvo, odpověděl: „Osud lidí v Gaze není naše odpovědnost. Jsou to uprchlíci, je na OSN, aby se o ně postarala.“

Bílý dům přitom dal v neděli najevo, že „nastala pravá doba“ pro Izrael, aby omezil své vojenské operace v Gaze. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby řekl CBS, že USA mluvily s Izraelem „o přechodu k operaci nižší intenzity“. „Jsme přesvědčeni, že nastal pravý čas pro tuto změnu. Mluvili jsme s nimi o tom,“prohlásil Kriby.

Zřetelně šlo o Kirbyho reakci na sobotní vyjádření izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který zopakoval, že válka potrvá „až do konce, do úplného vítězství, tedy do eliminace Hamásu a návratu všech našich rukojmích“.

Anketa

Souhlasíte s tím, že Hamás nese větší díl odpovědnosti za oběti v Pásmu Gazy než Izrael?
Ano
95,3 %
Ne
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13110 čtenářů.

Příměří nemůže být jednostranné

Australská ministryně zahraničí Penny Wongová vyzvala v pondělí před svou cestou na Blízký východ k udržitelnému příměří. Současně ale řekla, že „žádné příměří nemůže být jednostranné a žádné nemůže být bez podmínek“. Uvedla, že hájí právo Izraele bránit se terorismu, ale že záleží na způsobu, jímž to dělá.

U konfliktu hrozí, že se rozšíří, protože se každý den navzájem ostřelují Izrael a libanonský Hizballáh a jemenští Húsíové útočí na lodě Rudém moři.

Při bojích v Pásmu Gazy byl v neděli zabit kameraman egyptské stanice Al-Ghad Jazan Zavajdí. Stanice uvedla, že ho zabila izraelská palba. V pásmu bylo zabilo od 7. října nejméně 83 novinářů, většinou Palestinců, uvedla AFP podle listu The Guardian.

Nikdo nás nezastaví, ani mezinárodní soud, prohlásil Netanjahu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám