Hlavní obsah

Nikdo nás nezastaví, ani mezinárodní soud, prohlásil Netanjahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael je podle premiéra Benjamina Netanjahua odhodlaný dovést válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás až do vítězného konce a nenechá se ničím odradit, ani projednáváním konfliktu u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu to řekl v sobotu na tiskové konferenci v Tel Avivu. Učinil tak v předvečer dne, kdy od vypuknutí nynějších bojů v Pásmu Gazy uplynulo sto dní.

„Budeme ve válce pokračovat až do úplného vítězství, dokud nedosáhneme všech našich cílů. Tím je likvidace Hamásu, navrácení všech našich rukojmích a zajištění toho, že Pásmo Gazy už nikdy nebude pro Izrael představovat hrozbu,“ zdůraznil Netanjahu podle deníku The Times of Israel.

Židovský stát podle premiéra vede „morální a spravedlivou válku“. „Nikdo nás nezastaví. Ani Haag, ani osa zla, nikdo,“ řekl Netanjahu v narážce na obvinění své země z páchání genocidy v Gaze, které u ICJ vznesla Jihoafrická republika.

„Všimněte si té hloubky absurdity a pokrytectví. Stoupenci nových nacistů se odvažují nás obviňovat z genocidy. Koho tím podporují? Vrahy, násilníky, upalovače dětí? Jaká ostuda, jaká ostuda,“ řekl dále premiér.

Podle deníku Ha'arec je Izrael od svých cílů v Pásmu Gazy ještě hodně vzdálený. Jako důvod uvedl, že Izrael byl překvapen rozsahem sítě podzemních tunelů Hamásu. Tyto chodby jsou sofistikovanější, než se čekalo, a vedení Hamásu je tak relativně dobře chráněno před útoky. Pravděpodobně se obklopili unesenými rukojmími, napsal deník ve své analýze.

V neděli izraelská armáda oznámila, že za poslední den její vojáci zabili 14 příslušníků Hamásu, z toho devět leteckými údery a pět tankovým ostřelováním ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.

V sobotu večer demonstrovaly v Tel Avivu a dalších izraelských městech desetitisíce lidí, kteří požadovali odstoupení Netanjahua. Účastníci protestů vinili jeho vládu, že nedělá dost pro osvobození rukojmích zadržovaných Hamásem. Jejich počet se nyní pohybuje kolem 130.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Izraelský tank při nedělní akci v Pásmu Gazy

Demonstranti Netanjahuovi také vyčítali, že bezpečnostní síly nebyly dostatečně připravené na útok Hamásu z loňského 7. října, který se stal spouštěčem nynějšího konfliktu.

V mnoha evropských a amerických městech se v sobotu opět konaly propalestinské protestní akce, jejichž účastníci vinili Izrael z páchání genocidy v Pásmu Gazy. Demonstrovalo se ve Washingtonu, Londýně, Římě nebo Basileji.

K zastavení bojů vyzývají Izrael i mnohé vlády. Podle úřadů kontrolovaných Hamásem přišlo o život od propuknutí konfliktu bezmála 24 tisíc Palestinců a více než 60 tisíc dalších bylo zraněno.

Izrael v Haagu odmítl obvinění z genocidy. A připomněl holokaust

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám