Hlavní obsah

Palestinci musejí mít možnost zůstat v Gaze, řekl Blinken. Boje přitom mohou trvat rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken odsoudil prohlášení ultrapravicových izraelských politiků vyzývajících Palestince k emigraci. V Kataru, uvedl, že Palestinci musejí mít možnost zůstat v Pásmu Gazy a mít možnost se co nejrychleji vrátit domů. Boje v Pásmu přitom podle některých izraelských expertů mohou trvat celý rok.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Antony Blinken v Kataru

Článek

„Palestinští civilisté musejí mít možnost se vrátit domů, jakmile jim to podmínky umožní. Nemohou, nesmějí být nuceni k odchodu z Gazy,“ řekl Blinken.

Reagoval na vyjádření izraelského ministra financí Bezalela Smotricha, který vyzýval Palestince, aby opustili pásmo a mohli do něj přijít Izraelci, takže by země rozkvetla.

Také ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir volal „po podpoře odchodu obyvatel Gazy“, což by prý vyřešilo krizi. Dokonce se objevily spekulace, že by Palestinci měli odejít do Konga.

V Izraeli se píše o přesunu Palestinců z Gazy do Konga a dalších zemí

Blízký a Střední východ

Americký ministr zahraničí současně varoval před rozšířením konfliktu co oblasti Blízkého východu: „Je to konflikt, který může snadno metastázovat, způsobit dokonce ještě větší nebezpečí a utrpení. Chceme udělat vše možné, abychom se ujistili, že nedojde k eskalaci.“

Důležité je podle Blinkena vyhnout se „nekonečné spirále násilí“.

Poté, co byl při náletu zabit vysoký představitel Hamásu Sálih Arúrí v Bejrútu, zesílilo ostřelování Izraele z Libanonu ze strany Hizballáhu. Izrael přiznal, že střely Hizballáhu poškodily vojenské letiště. Palba zřejmě vedla od úpatí hory Meron.

Čekají se rok dlouhé boje

Blinkenova slova následovala poté, co v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu naznačil, že válka, kterou v říjnu odstartoval brutální útok Hamásu na Izrael, jen tak neskončí.

„Válka nemůže přestat před tím, než dosáhneme všech cílů eliminace Hamásu, návratu našich rukojmí a než se zajistí, že Gaza nadále nebude představovat hrozbu pro Izrael. Řekl jsem to všem – našim nepřátelům i našim přátelům,“ poznamenal Netanjahu.

Vysocí představitelé izraelských ozbrojených sil uvedli, že očekávají, že boje v Gaze potrvají nejméně rok, což vyvolalo obavy z dalších tisíců obětí z řad civilistů.

Mluvčí izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari řekl, že střed a jih Pásma Gazy je plný teroristů a v tunelech je úplné podzemní město. „Jejich vyčištění si vyžádá tři měsíce – a boje by mohly pokračovat po celý rok 2024.“

Horší než Rakka a Mosul

Bývalý šéf izraelské vojenské zpravodajské služby Amos Jadlin, který má blízko k jejím stávajícím příslušníkům, považuje rok za minimální dobu. Boje v Gaze přirovnal k bojům s Islámským státem v Mosulu a Rakce.

„Potrvá rok, než se rozebere Hamás. To není šestidenní válka. Rozvrh je dlouhý. Mosul a Rakka navíc neměly opevněné podzemí a koalici (proti IS) tvořilo 85 zemí,“ uvedl.

Zásah srovnal Jadlin s operací IDF na Západním břehu Jordánu za druhé intifády proti teroristům: „V roce 2002 trvalo dva měsíce, než jsme se dostali do palestinských měst, a dva roky, než se zastavil teror. Takže Izrael v (Gaze) očekává devět měsíců až rok (bojů). Závisí to na tom, jak se tam Hamás bude držet.“

Humanitární krize v Gaze sílí

Humanitární situace v Gaze se zatím dál zhoršuje, boje si podle palestinských zdrojů vyžádaly životy 22 000 lidí. Bezpečí nepanuje ani v nemocnicích a zdravotnických zařízeních. OSN dala najevo „ohromné znepokojení z vývoje“.

Kvůli výzvám k evakuaci, které vydal Izrael, odešly z nemocnice Al Aksá v centru Pásma Gazy tři zahraniční humanitární organizace. Odejít muselo i 600 pacientů a zdravotníci, přičemž není známo, kde se zdržují, řekl šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhamon Ghebreyesus.

Izraelská představa o Gaze: Nechceme ji, ať si vládnou Palestinci. Vojenskou kontrolu si ale necháme

Blízký a Střední východ

Blinken znovu vyrazí na Blízký východ řešit válku v Pásmu Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám