Hlavní obsah

Opuštění rukojmí se vzdávali. Izraelští vojáci je přesto zastřelili, přiznala armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři rukojmí, které v pátek ve městě Gaza omylem zabili izraelští vojáci, mávali bílým praporem. Muži, kterým se podařilo uprchnout ze zajetí palestinského teroristického Hamásu, byli vysvlečeni do půli těla. Vyplývá to z podrobností, které po prvotním vyšetřování incidentu v sobotu zveřejnila izraelská armáda, napsal web The Times of Israel (ToI).

Foto: Profimedia.cz

Tři Izraelci omylem zastřelení v Gaze - Alon Lulu Šamriz, Samer Talalka a Jotam Chaim

Článek

Tragédie se odehrála ve čtvrti Šudžaja, když jeden voják zahlédl tři podezřelé postavy vycházející z budovy několik desítek metrů daleko, informoval podle ToI představitel jižního velitelství izraelské armády s odkazem na předběžné vyšetřování.

Všichni tři byli bez košile, přičemž jedna z postav podle zjištění izraelských vyšetřovatelů držela klacek s provizorní bílou vlajkou. Voják, který měl za to, že muži pohybující se směrem k němu představují léčku Hamásu s cílem vlákat vojáky do pasti, okamžitě zahájil palbu a křičel „teroristé!“ směrem ke svým spolubojovníkům.

Izraelci omylem zastřelili tři rukojmí, které zajal Hamás

Blízký a Střední východ
Foto: Hostages And Missing Families Fo, Reuters

Samer Talalka

Třetí muž se schoval

Podle vyšetřovatelů tento voják zabil dva z mužů, zatímco třetí, který po zásahu utrpěl zranění, uprchl zpět do budovy. V té chvíli velitel praporu, který byl v téže budově, odkud voják střílel, vyšel ven a vyzval síly k zastavení palby. Mezitím vojáci zaslechli, jak někdo křičí „pomoc“ v hebrejštině.

O chvíli později třetí muž opět vyšel z budovy, do které uprchl. V ten moment další voják zahájil palbu a zabil ho. Velitel praporu si ale všiml, že vzhled třetího muže byl neobvyklý, a bylo odhaleno, že jde o izraelského rukojmího. Všechna tři těla byla shromážděna a převezena do Izraele k identifikaci.

Už ve středu, několik set metrů od místa incidentu, vojáci našli budovu se sprejem na stěně s nápisem „SOS“ a dalším nápisem „Pomoc, tři rukojmí“. Původně to však nikdo nedával do souvislosti s páteční střelbou, napsal izraelský web.

Voják, který okamžitě zahájil palbu po identifikaci tří mužů, tak podle důstojníka učinil v rozporu s armádními předpisy stejně jako druhý voják, který zabil třetího muže. Armádní vedení přesto uvedlo, že chápe, co k tomu oba vojáky vedlo.

Foto: Hostages And Missing Families Fo, Reuters

Jeden z rukojmích Jotam Chaim

Zlikvidovali 38 teroristů

Ve čtvrti Šudžaja, kde se incident stal, podle izraelských armádních představitelů v posledních dnech vojáci nenarazili už na žádné palestinské civilisty, zato tam ale zlikvidovali 38 teroristů.

Jediní lidé, kteří byli v posledních dnech v lokalitě spatřeni v civilním oblečení, byli operativci Hamásu. Izraelská armáda se ve čtvrti Šudžaja opakovaně setkala s několika zdánlivě neozbrojenými civilisty, kteří se později ukázali jako sebevražední atentátníci.

Počáteční vyšetřování vedli náčelník jižního velitelství generálmajor Jaron Finkelman a náčelník štábu IDF generálporučík Herci Halevi. Se závěry už seznámili příbuzné Jotama Chaima, Samera Talalky a Alona Lulu Šamrize, kteří se stali oběťmi izraelské střelby, napsal ToI.

Izraelská armáda nalezla tělo muže uneseného Hamásem

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám