Hlavní obsah

Haníja je ochoten jednat o konci války, konec Hamásu v Gaze ale nepřipouští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší představitel Hamásu Ismáíl Haníja je připraven jednat o konci války, odmítl ale plán Izraele, že by po válce nemělo jeho teroristické hnutí už žádnou moc v Pásmu Gazy. Vykořenění Hamásu a jeho teroristických struktur je přitom hlavním cílem izraelského vojenského tažení v Pásmu Gazy a konec hnutí požaduje izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja

Článek

„Jakékoli uspořádání v Gaze nebo řešení palestinské otázky bez Hamásu nebo hnutí odporu je klam,“ řekl ve středu v televizním projevu Haníja, který je předsedou politbyra Hamásu. Sám pobývá v luxusním exilu v Kataru a jeho jmění se odhaduje na miliardy dolarů.

Podle listu The Times of Israel dal Haníja najevo, že je otevřen jednáním, která by ukončila probíhající válku. Je také připraven vést rozhovory, jež by mohly směřovat „k politické cestě, která by zaručila právo palestinského lidu na nezávislý palestinský stát s hlavním městem Jeruzalémem“. V žádné části projevu ale nehovořil o mírovém soužití palestinského státu a Izraele.

Dal také najevo ochotu řešit situaci mezi Palestinci v Gaze a na Západním břehu Jordánu.

Haníjova slova jsou v jasném rozporu s přáním izraelského premiéra Netanjahua zlikvidovat Hamás. Agentura AFP uvedla, že Haníja je pronesl den poté, co Netanjahu řekl, že neumožní vstup do Pásma Gazy těm, kteří podporují a financují terorismus.

Náznaky snah jednat

Snahu o jednání a urovnání mezipalestinských sporů naznačuje i vyjádření vysokého představitele Hamásu Musy abú Marzúka, který naznačil možnou ochotu Hamásu uznat existenci Izraele. V rozhovoru pro Al-Monitor v Dauhá řekl: „Je možné se držet oficiálního postoje. Oficiální postoj Organizace pro osvobození Palestiny je, že uznala stát Izrael.“

List The Times of Izrael také zmínil, že se v několika zdrojích objevily informace o neoficiálních předběžných rozhovorech o obnovení dohody o propouštění dalších rukojmí držených Hamásem. Předpokládá se, že ze 135 zbylých rukojmí je jich 20 po smrti.

Katarem vlastněný web Al-Arabí Al-Džadíd citoval nejmenované egyptské zdroje, že Izrael požádal Káhiru o zprostředkování dohody o příměří. Palestinské zdroje sdělily listu Ha´arec, že neformální jednání s Katarem a Egyptem mají stanovit rámec dohody, ale zatím výsledek nepřinesly.

Člen politického byra Hamásu Bassím Naím katarskému listu řekl, že oficiální postoj Hamásu je, že dokud budou pokračovat boje, nebude se jednat.

Izraelská armáda provádí v Pásmu Gazy vojenský zásah s cílem zlikvidovat Hamás poté, co jeho ozbrojenci 7. října vtrhli na území židovského státu a při největším pogromu od druhé světové války tam brutálně povraždili zhruba 1200 lidí, většinou civilistů. Dalších 240 unesli.

Izraelské letecké a pozemní údery v Pásmu Gazy si podle údajů úřadů ovládaných Hamásem vyžádaly kolem 18 tisíc obětí.

Netanjahu: Izrael a USA mají odlišný pohled na budoucnost Gazy

Blízký a Střední východ

Není možné podporovat likvidaci Hamásu a zároveň vyzývat k příměří, uvedl Netanjahu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám