Hlavní obsah

Mámu vám zabil Hamás, dozvěděli se sourozenci po propuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi Izraelci, jejichž propuštění teroristé z Hamásu v sobotu prodlužovali, byli 16letý Noam a 13letá Alma Orovi. Až když v izraelském bezpečí absolvovali zdravotní prohlídku, dozvěděli se děsivou skutečnost - se svými rodiči se nesetkají. Maminku Jonat jim nájezdníci z Gazy zabili, otec je nezvěstný. Vidět se mohli jen s osmnáctiletým bratrem Jalim.

Foto: ČTK/AP

Propuštěná 13letá Alma Orová

Článek

Noama a Almu přivítali prarodiče a strýc, šedesátiletý právník Ahal Besoraj. Ten řekl, že Hamás měl „sadistický požitek“, když oddaloval propuštění rukojmích, protože se mu zdálo, že Izrael neplní dohodu o dodávkách humanitární pomoci.

Až po vyšetření v nemocnici se sourozenci dozvěděli, že se s mámou nesetkají. Besoraj řekl listu The Guardian, že bylo extrémně složité to propuštěným sourozencům říci: „Bohužel nevěděli, že moje sestra, jejich máma, byla zavražděna. Náhle dorazili, aby se mohli poprvé po padesáti dnech setkat se svými milovanými, a první zpráva, se kterou byli konfrontováni, byla, že jejich máma už nežije. Bylo to traumatizující, bylo tam hodně slz a bolesti.“

Po návratu se rodina dozvěděla, jak došlo k tomu, že děti skončily v rukou Hamásu, když se ukryly v zabezpečené místnosti v domě v kibucu Be´eri. Nemohly v něm zůstat, protože teroristé dům zapálili.

Devítiletou dívku považoval otec týdny za mrtvou, po 50 dnech v zajetí mu padla do náručí

Zahraniční

„Když teroristé z Hamásu zapálili jejich dům, aby je vyhnali z úkrytu, děti vyskočily z okna a pokusily se ukrýt jinde, ale teroristé je našli a odvezli do Gazy v autě, které ukradli v kibucu. Noama dali na korbu a neteř byla vepředu (v kabině) spolu s osmi teroristy z Hamásu,“ řekl Besoraj. Jejich matku, padesátiletou Jonat, zastřelili, když se pokusila ukrýt, a jejich stejně starý otec Dror byl zřejmě unesen.

Foto: ČTK/AP

Noam Or

V zajetí

V Gaze byly obě unesené děti drženy v jednom pokoji s další zavlečenou ženou. „Vím, kdo to je, zůstala tam, nepropustili ji, takže je teď na tom bohem zapomenutém místě sama,“ uvedl strýc. Únosci jí ani neřekli, že děti propouštějí: „Myslím, že děti propašovali na toalety, aby nevěděla, že je propouštějí. Pak dětem zalepili oči a posadili je do auta, aby je podle rozkazu předali Červenému kříži.“

Besoraj, který studoval v devadesátých letech práva na Cambridgeské univerzitě a pak získal britské občanství, je přesvědčen, že si obě děti vytvořily se ženou pevné pouto. „Ptal jsem se jich, jak se jim podařilo přežít, a řekly mi, že se v trojici podporovaly navzájem. Když byl někdo na dně, další ho povzbuzoval a poskytl mu morální podporu,“ zprostředkoval zkušenost dětí jejich strýc.

Besoraj uvedl, že únosci nezavlekli děti a ženu do tunelu. „Staly se jiné věci, které jim udělaly ten zážitek mnohem těžší,“ řekl.

Své rodiče už neuvidí ani čtyřletá Avigail

Podobně hrůzné zážitky však nemají jen zmínění sourozenci. Ani čtyřletá Avigail Idanová, kterou propustili v neděli, se už se svými rodiči nesetká. Oba byli zabiti při útoku na kibuc Kfar Aza. Otec byl zasažen, když dívku držel v náručí. Sama pak cupitala do domu sousedů Brodučových, ale byla unesena i s nimi. Její oba sourozenci se však dokázali ukrýt a byli zachráněni, informovala stanice BBC.

Foto: Hostages And Missing Families Fo, Reuters

Avigail Idanová prožila v zajetí čtvrté narozeniny

Propuštěna byla i část rodiny Brodučových - čtyrletá Orla, osmiletý Juval a desetiletý Ofri s matkou Hagar.

BBC uvedla, že ani další unesení se po propuštění nemusejí setkat s blízkými. S bratrem Liorem se už nikdy neuvidí ani třináctiletá unesená Gali Taršanskyová z Be´eri. Lior byl zavražděn při útoku.

Uneseny byly i patnáctiletá Dafna Eljakimová a její osmiletá sestra Ella. Zabiti byli jejich otec Noam, jeho partnerka Dikla Aravová a jejich společný sedmnáctiletý syn.

Hamás po obstrukcích propustil dalších 17 rukojmích

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám