Hlavní obsah

Izrael nemá právo na sebeobranu, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael v současné válce s palestinským teroristickým hnutím Hamás „nemá právo na sebeobranu, jelikož je okupujícím státem“, prohlásil ruský stálý představitel v OSN Vasilij Nebenzja. Jeho vlastní země již půldruhého roku okupuje sousední Ukrajinu a dopouští se na jejím území ozbrojené vojenské agrese. Nebenzju cituje ruská agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ruský stálý představitel v OSN Vasilij Nebenzja, archivní foto

Článek

„Nemohu neupozornit na pokrytectví USA a jejich spojenců, kteří v jiných, zcela jiných situacích, adresují výzvy k dodržování humanitárního práva, uvalují sankce na ty, kteří ve skutečnosti používají sílu jen jako krajní prostředek k zastavení mnohaletého násilí,“ zahájil Nebenzja nepřímou obhajobou Ruska čelícího západním sankcím kvůli vojenskému vpádu ruské armády na Ukrajinu, který dosud způsobil zranění nebo smrt desítkám tisíc civilistů a v jehož důsledku na obou stranách zahynuly statisíce vojáků.

„Když dnes (Spojené státy) pozorují hrůzné destrukce v Gaze, které mnohonásobně převyšují to, co hněvivě kritizují v jiném regionálním kontextu, (vidí) údery na civilní objekty včetně nemocnic, smrt tisíců dětí a hrůzné útrapy civilního obyvatelstva v podmínkách totální blokády, jako by najednou měly ústa plná vody. Jediné, čeho jsou schopny, je tvrdit, že Izrael má právo na sebeobranu, ačkoliv okupační stát takové právo nemá, což potvrzuje závěr Mezinárodního soudu OSN z roku 2004,“ prohlásil Nebenzja na plenárním zasedání věnovaném palestinsko-izraelskému konfliktu.

Odkazoval přitom na rozhodnutí soudu OSN odsuzující betonovou bezpečnostní bariéru, kterou Izrael vybudoval na Západním břehu Jordánu jako sebeobranné opatření podle článku 51 Charty OSN.

Rusko zaplatí! Zajistíme, že na Ukrajině prohraje, nebral si servítky izraelský politik v ruské TV

Blízký a Střední východ

Ruské ministerstvo zahraničí přitom v květnu po úderu ukrajinských dronů na Moskvu uvedlo, že „si osobuje právo na nejtvrdší možné odvetné kroky“. Útoky bezpilotními stroji tehdy označilo za údajné „pokusy o teroristický útok ukrajinské armády“.

„Zastavte krveprolití“

Nebenzja v OSN uznal „právo Izraele bojovat s teroristy“, dodal ale, že „s teroristy, nikoliv s civilisty“.

„Nejprve je zapotřebí zastavit krveprolití a neumožnit, aby se krize nerozšířila do celého regionu. Jinak se tento konflikt nikdy nepodaří zastavit,“ prohlásil zástupce Ruska, podle nějž je „potřeba umožnit prostředníkům, aby pracovali na diplomatickém řešení, mimo jiné co nejrychlejším osvobození zajatců“.

Podle Nebenzji je klíčem k řešení společný vyjednávací mechanismus za aktivní účasti regionálních států, „bez vnějších tlaků“. Vzápětí pak dodal, že Rusko je připraveno „se nadále podílet na věci palestinsko-izraelského vyjednávání“.

Palestinský prezident Abbás se chystá do Moskvy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám