Hlavní obsah

Palestinský prezident Abbás se chystá do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se chystá na oficiální návštěvu do Moskvy. V televizi Rossija 24 to uvedl palestinský velvyslanec v Rusku Abd al-Háfiz Noufal.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) a palestinský prezident Mahmúd Abbás během jednoho z četných dřívějších setkání

Článek

„V současné chvíli se připravuje návštěva prezidenta Abbáse v Moskvě,“ prohlásil palestinský diplomat s tím, že jeho země udržuje s Moskvou denní kontakt.

V pondělí v Moskvě jednal šéf Ligy arabských států (LAS) Ahmed Abú al-Gejt. Jak uvedl ruský list Kommersant, šlo o předem plánovanou návštěvu. Na jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem mimo jiné padlo, že „zastavit krveprolití je tentokrát málo a je zapotřebí dospět ke konečnému řešení“ palestinsko-izraelského konfliktu.

„Je potřeba nejen urychleně zastavit boje, vyřešit otázku civilistů, kteří se v současné chvíli stávají v obrovském měřítku oběťmi nastalé situace, ale také zaměřit zvláštní pozornost na příčiny, kvůli kterým nemůže palestinský problém nalézt řešení po dlouhá desetiletí,“ prohlásil Lavrov, jehož země vede krvavou invazi na Ukrajině s desetitisíci mrtvých a zraněných civilistů.

Abbás se drží stranou

Zpravodajský portál The Media Line soustřeďující se na dění na Blízkém východě v článku věnovaném Abbásovi uvádí, že zatímco Hamás útočí na Izrael, palestinský prezident se drží spíše stranou. Cituje také amerického odborníka Hasana Awwada, podle nějž Hamás svou vojenskou operací proti Izraeli postavil Abbáse do nepříjemné pozice a oslabil pozici jeho i Palestinské samosprávy.

„Jeho mlčení je postoj. Nezasahování je samo o sobě pozicí, která má chránit jeho politický projekt. Chce uklidnit mezinárodní společenství a regionální hráče,“ uvedl Awwad pro The Media Line.

KOMENTÁŘ: Abbás pohřbil palestinské ambice – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám