Hlavní obsah

Izrael nabízí propuštění 50 palestinských vězeňkyň za další izraelská rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael schválil zahrnutí 50 palestinských vězeňkyň na seznam osob, které mají být propuštěny, pokud teroristické palestinské hnutí Hamás propustí další unesené Izraelce držené v Pásmu Gazy. Oznámil to v úterý podle agentury Reuters úřad izraelského premiéra. Podle izraelského armádního rozhlasu už vláda dostala seznam rukojmí, kterých se má úterní výměna týkat.

Foto: Ali Sawafta, Reuters

Jedna z Palestinek propuštěných z izraelské věznice Ofer

Článek

Izrael zároveň potvrdil, že v pondělí propustil 33 palestinských vězňů. Podle agentury Reuters média blízká Hamásu uvedla, že Izrael na základě dohody o dočasném klidu zbraní „propustil 30 palestinských dětí a tři ženy“.

Před věznicí Ofer poblíž Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu se v noci na úterý shromáždily desítky Palestinců mávajících vlajkami Palestiny, Hamásu a Islámského džihádu.

O čtvrté výměně rukojmí Hamásu a palestinských vězňů z izraelských věznic v pondělí nejdříve informoval Katar, který zprostředkoval dohodu o nynějším příměří.

Jedenáct rukojmí, která propustil Hamás, je v Izraeli. Propuštěno bylo devět dětí, včetně tříletých dvojčat, a dvě matky z kibucu Nir Oz.

Mámu vám zabil Hamás, dozvěděli se sourozenci po propuštění

Blízký a Střední východ

„Stav jedenácti Izraelců, kteří byli v pondělí propuštěni jako rukojmí Hamásu v Gaze, je stabilizovaný a už jsou spolu se svými rodinami,“ citoval web listu The Times of Israel ministerstvo zdravotnictví a nemocnici Ichilov, kam byli rukojmí dříve dopraveni vojenskými vrtulníky.

Šlo o závěrečnou výměnu z dosud dohodnutých a realizovaných čtyř; dohromady se takto mělo dostat na svobodu ze zajetí Hamásu 50 rukojmí, zejména dětí a žen, a také asi 150 Palestinců vězněných v Izraeli, rovněž hlavně ženy a mladiství.

Agentura AP uvádí, že během nynějšího příměří Hamás zatím propustil 51 Izraelců a 19 rukojmí jiných národností. Hamás a další radikálové tak nyní zadržují až 175 rukojmí.

Současně s výměnami platilo po čtyři dny příměří. Katarská diplomacie v pondělí večer oznámila, že přestávka v bojích bude dnes prodloužena o další dva dny. Za tu dobu se očekává propuštění dalších 20 Izraelců výměnou za 60 vězňů.

Hamás propustil dalších jedenáct rukojmích

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám