Hlavní obsah

Hamás propustil dalších jedenáct rukojmích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže převzali v pondělí od palestinského teroristického hnutí Hamás dalších jedenáct rukojmích, jejichž propuštění se za zprostředkování Kataru, USA a Egypta podařilo dojednat. Podle webu listu The Jerusalem Post je ve skupině devět dětí a dvě matky. Očekává se, že Hamás propustí na svobodu také dalších šest thajských občanů.

Foto: Hostages And Missing Families Fo, Reuters

Dvojčata Juli a Emma Cuniovy na nedatovaném snímku, který poskytla jejich rodina, jsou mezi osvobozenými rukojmími.

Článek

Podle izraelské armády jsou rukojmí, kteří před únosem 7. října žili v kibucu Nir Oz, na cestě do Izraele. Jsou mezi nimi mimo jiné tříletá dvojčata Emma a Juli Cuniovy. Očekává se, že výměnou za rukojmí vyjdou na svobodu tři desítky palestinských vězňů.

Katarské ministerstvo zahraničí informovalo, že mezi izraelskými rukojmími propuštěnými z Pásma Gazy jsou dva občané Německa, tři Francie a šest z Argentiny.

Foto: Hostages And Missing Families Fo, Reuters

Ze zajetí v Pásmu Gazy vyvázl také 12letý Jagil Ja´akov.´

Jde o závěrečnou výměnu z dohodnutých a realizovaných čtyř; celkem se takto mělo dostat na svobodu ze zajetí Hamásu 50 rukojmích, zejména dětí a žen, a také asi 150 Palestinců vězněných v Izraeli, rovněž hlavně ženy a mladiství.

Seniorka po propuštění Hamásem bojuje v nemocnici o život

Blízký a Střední východ

Současně s výměnami platilo po čtyři dny příměří. Katarská diplomacie v pondělí oznámila, že přestávka v bojích bude prodloužena o další dva dny. Za tu dobu se očekává propuštění dalších 20 Izraelců výměnou za 60 vězňů.

Podle webu The Jerusalem Post Hamás v pondělí uvedl, že je ochoten jednat také o propuštění zajatých izraelských vojáků, ovšem za jiných podmínek, než platí pro civilisty.

Média v této souvislosti připomínají, že izraelského vojáka Gil’ada Šalita zajatého v roce 2006 propustil Hamás po pěti letech výměnou za 1027 palestinských vězňů.

Izrael a Hamás se dohodly na prodloužení příměří

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám