Hlavní obsah

Izrael hrozí, že na rok zablokuje mírový proces

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Napětí ve vztazích USA s Izraelem, které měla rozptýlit návštěva izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve Washintonu, dostalo nový rozměr. Netanjahu v úterý večer naznačil, že by Izrael mohl na rok zablokovat mírový proces. Po úterní schůzce izraelského premiéra s americkým prezidentem Barackem Obamou uvedl ve středu Bílý dům, že mezi USA a Izraelem přetrvávají rozpory.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Jednání trvalo tři a půl hodiny. Netanjahu na odchodu odmítl schůzku komentovat a Bílý dům zrušil ohlášenou tiskovou konferenci. Zdroje z americké strany později řekly, že setkání mělo přátelskou atmosféru.

Mluvčí Robert Gibbs přiznal, že mezi Izraelem a USA přetrvávají rozpory, přičemž američtí činitelé se snažili "dosáhnout vyjasnění" izraelského plánu na další rozšiřování židovské výstavby ve východním Jeruzalémě, zmiňuje ČTK.

"Prezident se ptal premiéra na určité otázky, aby se vybudovala důvěra pro zahájení nepřímých rozhovorů, které by mohly přinést pokrok," dodal Gibbs podle BBC.

Netanjahu si pobyt v USA překvapivě prodloužil, aby se setkal s americkým vyjednavačem pro Blízký východ Georgem Mitchellem v době, kdy jsou vztahy mezi USA a Izraelem nejhorší od poloviny 70. let.

Netanjahu hájí výstavbu 

Izraelský premiér předtím hájil rozhodnutí své vlády pokračovat ve výstavbě ve východním Jeruzalémě. Ten Palestinci považují za hlavní město svého budoucího státu a požadují zastavit veškerou výstavbu. Západ je v tom podporuje, Izrael se ale nehodlá o východním Jeruzalému bavit. Na novou výzvu, aby zastavil další výstavbu, reagoval jeho premiér varováním, že by mohl na rok pozastavit další jednání o míru.

Setkání Netanjahua s Obamou následovalo po neméně složitém setkání s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, upozornila americká média. [celá zpráva]

Izrael oznámil plán výstavby nových 1600 bytů ve východním Jeruzalémě předminulý týden během návštěvy amerického viceprezidenta Joe Bidena. Později se omluvil kvůli nevhodnému načasování prohlášení. Jen o den dříve ale oznámil i rozšíření výstavby na západním břehu.

Vedení města Jeruzaléma navíc v úterý schválilo postavení dvou desítek nových bytových jednotek. UIdělalo to tři minuty před Netajahuovou návštěvou Bílého domu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám