Hlavní obsah

Kvůli třem stovkám umlátili bezbrannou ženu kladivem, vyšetřovatelka mluví o smečkovém efektu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben 1996. V teplické čtvrti Šanov vyjíždí dvě hodiny před půlnocí jednotka hasičů k ohlášenému požáru v přízemí vybydleného a opuštěného domu. Při prohlídce starého činžáku je v prvním patře objeveno bezvládné ženské tělo. Hned na první pohled je zřejmé, že se žena stala obětí útoku. Na případ vzpomíná v podcastu Zloději životů Helena Pšeničková, bývalá vyšetřovatelka ústecké kriminálky. Poslouchejte v přehrávači v článku.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Zloději životů

Článek

V okolí vybydleného domu se přirozeně schází hlouček lidí z přilehlé hospody. Jsou zvědaví, co se děje. Někteří z nich ukazují na dvojici mladých mužů, kteří se dobře baví a jsou viditelně posilněni alkoholem.

Jde o jistého Šubrta s Hlaváčkem. Znají se od vidění, převážně z putyk a teplických náleven.

„Šubrtovi měli nedaleko takovou malou večerku, syn tam občas pomáhal. To Hlaváček byl větší potížista,“ vzpomíná bývalá vyšetřovatelka Pšeničková.

Právě obchod hraje v případu důležitou roli. V něm zavražděná Libuše P. s manželem občas brala zboží na dluh, před smrtí dvojice visela asi 300 korun.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

„Nebylo to nic neobvyklého, oni je tam znali. Věděli, že jakmile peníze mít budou, dluh splatí. Nebyli to problémoví lidé, nikomu neškodili. Jasně, žili z ruky do huby, živili se převážně sběrem a občas se napili, ale to k tomuhle stylu života asi tak nějak patří. V tom vybydleném domě měli střechu nad hlavou, zařídili si tam takový jednoduchý byteček,“ vypráví Pšeničková.

Foto: Mapy.cz

Vybydlený dům, kde došlo k vraždě, byl v průběhu let srovnán se zemí.

Jako velmi zvláštní popisují svědci chování Šubrta s Hlaváčkem, kteří na místě křepčili, hlasitě se smáli a skoro to vypadalo, že se něčím chlubí. Oblečení mají od krve a míří na policejní stanici. U domu stojí i manžel zavražděné Libuše.

Kousek od něj je zaparkovaný starý kočárek. Kriminalisté začínají rozplétat, k čemu toho dne došlo.

Jak se totiž ukazuje, Šubrt s Hlaváčkem na místě byli už odpoledne…

Detaily a okolnosti případu si můžete poslechnout v audiopřehrávači. Kromě bývalé vyšetřovatelky Heleny Pšeničkové uslyšíte v roli vypravěčky herečku Zlatu Adamovskou. V dalších rolích Vojtěch Krunt, Alex Švamberk a Richard Wágner.

Nález novorozence v igelitce otřásl moravskou vesničkou. Matka a babička házely vinu jedna na druhou

Zloději životů

Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Tento díl podcastu Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, Petra Čepelková, David Ryneš. Speciální poděkování patří JUDr. Heleně Pšeničkové.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Výběr článků

Načítám