Hlavní obsah

Írán už poslal do Ruska své drony na testy

Do Ruska už byly poslány íránské drony, které se tam mají podrobit testům. Uvedl to v úterý washingtonský Institut pro studium války (IWS) s odvoláním na zprávy ze sociálních sítí. Výměnou se v Rusku mají školit íránští piloti v ovládání stíhaček Suchoj Su-35.

Foto: Profimedia.cz

Íránský dron Šahed-129

Článek

Informace o vyslání íránských pilotů, mechaniků i dronů se objevila na Twitteru s odvoláním na neoficiální íránské zdroje.

ISW toto tvrzení nemohl potvrdit, ale odpovídá tomu, že Moskva a Teherán prohlubují svou spolupráci v letectví, a to jak civilním, tak i vojenském. Vyvozuje dokonce možný barter v podobě výměny Su-35 za drony, jichž se Rusům nedostává.

Při návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Teheránu 26. července bylo domluveno posílení leteckého spojení mezi oběma zeměmi ze dvou letů týdně na 35, uvedl analytik Institutu American Enterprise Nicholas Carl. Protože jsou obě země pod mezinárodními sankcemi, mohly by si navzájem pomáhat s údržbou a opravami letadel. Íránu by měl také začít fungovat ruský platební systém Mir.

Na velitelství Černomořské flotily zaútočil dron. Na místě jsou zranění

Evropa

Carl také uvedl, jaké drony by mohly mohly zamířit do Ruska. Mělo by především jít o typ Šahed-129, což je íránská obdoba amerického MQ-1 Predatoru, která je poháněná turbovrtulovým motorem Rotax v tlačném uspořádání. Má vytrvalost až 24 hodin a může doletět do vzdálenosti 1700 km, ovšem ovládat se dá jen na vzdálenost 200 až 400 km.

Využívat se může nejen k průzkumu, ale i k útokům na pozemní cíle, k čemuž používá v Íránu vyvinuté kluzákové střepinové bomby Sadid 345 a protitankové střely Sadid-1.

Drony Šahed-129 používaly íránské Revoluční gardy v Sýrii od roku 2014 a o rok později tam podnikly první útok na pozemní cíl. Od Íránu je získal i libanonský Hizballáh a vybudoval pro ně základnu v údolí Bika´a.

Loni byl představen jejich následovník Šahed-149 Gaza poháněný turbovrtulovým motorem s vytrvalostí až 35 hodin a nosností až 500 kg, což by umožnilo místo čtyř bomb nést až 13.

Druhým typem je Šahed-191, který tvarově připomíná zmenšený americký RQ-170 Sentinel, jehož se Íránci zmocnili. Írán je používá od roku 2016, ale méně často než Šahed 129. Jeden letící ze Sýrie sestřelili Izraelci v únoru 2018. I Šahed 191 může nosit výzbroj. Revoluční gardy ho použily k útokům na Islámský stát v Sýrii v říjnu 2018.

Možné ale je i pořízení menších dronů Mohadžír-6 s nosností 100 kg určených prioritně k průzkumu a pozorování, které však mohou taky nést pod každou polovinou křídla jednu raketu.

Foto: Profimedia.cz

Íránský dron Šahed-129 s podvěšenou výzbrojí

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan ještě před Putinovou návštěvou v Íránu v polovině července uvedl, že Írán se chystá Rusku dodat několik stovek bezpilotních letounů, z nichž některé budou schopny nést zbraně.

Sullivanovo tvrzení podpořily později zveřejněné satelitní záběry ruské delegace na íránské základně, která si prohlížela Šahed-129, napsal server Shepardmedia.

Ústup bayraktarů ze slávy, daří se je rušit

Evropa

Indický server Frontier India uváděl už 24. července, že do Ruska byly dodány přes Kaspické moře drony Šahed-129. Íránské drony jsou sice méně pokročilé než většina západních, ale i tak mohou zvýšit schopnosti ruských sil. Íránské drony už prošly křtem ohněm.

Zatímco Írán vyvíjí drony od 80. let, Rusko ve vývoji a zavádění dronů zaostává a během invaze na Ukrajinu bylo zaskočeno účinností relativně levných tureckých dronů Bayraktar TB2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám