Hlavní obsah

EU ztrojnásobí pomoc pro Pásmo Gazy. S okamžitou platností, oznámila von der Leyenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nově to bude 75 milionů eur (1,85 mld. Kč).

Foto: Yves Herman, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během projevu ve Štrasburku

Článek

Na svém účtu na sociální síti X zprávu napsala v angličtině i arabštině.

„Evropská unie ztrojnásobí svou humanitární pomoc pro zranitelné civilisty v Gaze a širším regionu. Zdvojnásobíme úsilí, abychom zajistili, že se tato podpora dostane k těm, kteří ji potřebují,“ uvedla.

Von der Leyenová uvedla, že o humanitární pomoci pro Gazu hovořila s blízkovýchodními lídry a s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Ten v pátek prohlásil, že v Pásmu Gazy je okamžitě potřeba umožnit přístup pro humanitární pomoc, a předejít tak hrozící katastrofě.

Evakuovat v Gaze milion lidí? Neproveditelné, řekl Borrell

Zahraniční

EU se několik dní přela, zda pokračovat v pomoci Palestincům poté, co radikální palestinské hnutí Hamás z Pásma Gazy napadlo před týdnem Izrael, který reagoval odvetnými útoky.

Členské státy Evropské unie v minulých dnech vedly debatu o tom, zda finanční pomoc směrovanou do Palestiny zastavit zcela, či ji pouze přehodnotit a vyloučit jakékoli zneužití ze strany Hamásu, který EU pokládá za teroristickou organizaci, a dalších radikálních skupin. Většina ministrů zahraničí se podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella v úterý shodla na další spolupráci s palestinskými úřady.

„Komise okamžitě navýší současný balík humanitární pomoci určený pro Gazu o 50 milionů eur. Tím se celková částka zvýší na více než 75 milionů eur. Budeme pokračovat v úzké spolupráci s OSN a jejími agenturami, abychom zajistili, že se tato pomoc dostane k potřebným v Pásmu Gazy. Komise podporuje právo Izraele bránit se proti teroristům z Hamásu při plném respektování mezinárodního humanitárního práva. Usilovně pracujeme na tom, aby se v této souvislosti dostalo podpory i nevinným civilistům v Gaze,“ uvedla von der Leyenová.

Borell: Většina zemí EU chce i dál spolupracovat s Palestinci

Evropa

Evropský komisař pro humanitární pomoc Janez Lenarčič v sobotu v prohlášení uvedl, že komise dělá vše pro to, aby poskytla humanitární pomoc civilistům v Pásmu Gazy. Právě bezpečný a neomezený přístup k humanitární pomoci je podle něj nejdůležitější a navýšení prostředků z EU to pomůže zajistit.

Izraelská armáda vyzvala obyvatele severní části pásma Gazy, aby se v sobotu mezi 10. a 16. hodinou místního času vyznačenými koridory přesunuli na jih enklávy. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell označil za „zcela nerealizovatelnou“ páteční izraelskou výzvu, podle níž by se civilisté ze severu Pásma Gazy měli přemístit na jih enklávy do 24 hodin.

Lídr v Hamásu Ismáil Hanija v sobotním televizním projevu uvedl, že Palestinci neuprchnou a nikdy „neopustí Pásmo Gazy“. „Obyvatelé Gazy zůstanou ve své zemi. Nikdy neopustí Gazu a neutečou,“ dodal šéf Hamásu. Obvinil také Izrael z páchání genocidy v Pásmu Gazy.

Izrael a Gaza v souvislostech: Velký speciál Novinek o Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám