Hlavní obsah

Evakuovat v Gaze milion lidí? Neproveditelné, řekl Borrell

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda vyzvala obyvatele severní části pásma Gazy, aby se v sobotu mezi 10. a 16. hodinou místního času vyznačenými koridory přesunuli na jih enklávy. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell označil za „zcela nerealizovatelnou“ páteční izraelskou výzvu, podle níž by se civilisté ze severu Pásma Gazy měli přemístit na jih enklávy do 24 hodin.

Více než 400 000 Palestinců bylo vnitřně vysídleno v důsledku izraelského útoku na GazuVideo: Reuters

 
Článek

Novou lhůtu izraelská armáda nyní zkrátila na šest hodin.

„Pokud vám záleží na sobě a svých blízkých, jděte na jih podle pokynů,“ uvedla. „Ujišťujeme vás, že vůdci Hamásu se o sebe postarali a kryjí se před údery v regionu,“ dodala podle webu The Times of Israel.

Výzvu v arabštině, která obsahuje i jednoduchý nákres s vyznačenými únikovými koridory, izraelská armáda šíří především přes sociální sítě.

„Představa, že by se dal během 24 hodin přesunout milion lidí v situaci, v jaké se nachází Pásmo Gazy, může skončit pouze humanitární krizí,“ řekl podle stanice France 24 Borrell.

„Naše pozice je jasná. Stojíme za právem Izraele bránit se. Ale každé právo má svou hranici. A touto hranicí je mezinárodní právo,“ dodal.

Jedinou proveditelnou dlouhodobou strategií je podle něj usilovat o vytvoření nezávislého a mezinárodně uznávaného palestinského státu.

„Smyčka kolem civilního obyvatelstva v Gaze se utahuje. Jak se má 1,1 milionu lidí přesunout přes hustě obydlenou válečnou zónu za méně než 24 hodin?“ ptal se zase zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky Martin Griffiths.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinci hledají zavalené lidi v troskách budov po izraelském útoku na Chán Júnis v Pásmu Gazy (14. října 2023)

Ze severu Pásma Gazy po izraelské výzvě odešly odhadem desetitisíce lidí, uvedl Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA). Už předtím v Gaze své domovy opustilo přes 400 000 Palestinců.

Izrael, který po útoku z minulého víkendu Pásmo Gazy kompletně uzavřel a do oblasti nepouští ani dodávky vody nebo potravin, čelí tlaku mezinárodních organizací, aby některá opatření uvolnil. Generální tajemník OSN António Guterres v pátek například prohlásil, že v Pásmu Gazy je okamžitě potřeba umožnit přístup pro humanitární pomoc, a předejít tak hrozící katastrofě.

Izraelci zabili dva vysoce postavené členy Hamásu

Blízký a Střední východ

Představitelé Hamásu a řada mešit v Gaze v pátek obyvatele vyzývali, aby zůstali ve svých domovech. U části Palestinců panují obavy, jestli se ještě někdy budou moci vrátit zpět.

Hamás zveřejnil mrazivé video s izraelskými dětmi

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám