Hlavní obsah

Egyptské letovisko Taba zasáhla raketa, na místě jsou ranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Raketa zasáhla v noci na pátek zdravotnické zařízení v egyptském letovisku Taba u Rudého moře. K incidentu došlo nedaleko hranice s Izraelem, zraněno mělo být podle egyptských médií šest osob.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Raketa zasáhla v noci na pátek egyptské letovisko Taba. Ilustrační snímek

Článek

Pět zraněných bylo po ošetření v nemocnici propuštěno, šestý je hospitalizován ve stabilním stavu, uvedl server Al-Qahera podle serveru Ahram.

Jestli raketa zasáhla budovu, nebo dopadla vedle ní, není jasné, ale z fotografie na facebookové stránce Al-Qahera je vidět, že střepiny poškodily auto.

Svědek z místa uvedl, že slyšel explozi a viděl hustý dým i oblak prachu. Zasažena měla být ambulance a obytná budova sloužící správě nemocnice, napsal s odvoláním na Al-Qaheru server Arab News.

Ze zasažené Taby se evakuuje 500 českých turistů

Blízký a Střední východ

Češi zasaženi nebyli

České ministerstvo zahraničí Novinkám sdělilo, že národnosti zraněných mu nejsou známy, ale zřejmě šlo o egyptské občany. „Nemáme zprávy o tom, že by mezi zraněnými byli cizí státní příslušníci,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Dan Drake k útoku.

Zastupitelský úřad v Tabě, kde jsou čeští turisté, vydal doporučení „dbát zvýšené opatrnosti a respektovat pokyny bezpečnostních složek“.

„Zastupitelský úřad v Káhiře bezpečnostní situaci v Tabě a okolí sleduje a případnou úpravu doporučení pro cestování bude konzultovat s ostatními členskými státy EU. V nejbližší době budeme vydávat upozornění v systému DROZD a aktualizovat upozornění na webu zastupitelského úřadu,“ dodal Drake.

V Egyptě je podle systému dobrovolné registrace DROZD 2580 Čechů.

Letovisko Taba, oblíbené i mezi turisty z Česka, leží na Sinajském poloostrově u břehu Akabského zálivu. Lokalita se nachází v těsné blízkosti hranice s Izraelem.

Izraelská armáda v pátek dopoledne podle listu The Times of Israel sdělila, že se pravděpodobně jednalo o útok dronem a že „hrozba měla svůj původ v oblasti Rudého moře“. Tato formulace by mohla ukazovat na šíitské rebely Húsie v Jemenu, které podporuje Írán. Jeden údajný pokus napadnout Izrael z této strany již proběhl.

Egypt uvedl, že si vyhrazuje právo odpovědět a všechny možnosti jsou na stole. Nejprve je však nutné určit, odkud byla raketa vypálena.

Podle egyptských zdrojů raketa zasáhla zdravotnické zařízení a budovu správy nemocnice v Tabě. Informace však zatím není možné nezávisle potvrdit.

Letovisko Taba leží nedaleko izraelského přístavu Ejlat. Hamás ve středu uvedl, že z Gazy vypálil dvě rakety dlouhého doletu na Ejlat a další izraelské město Haifu. K zodpovědnosti za páteční explozi se nikdo nepřihlásil.

Výbuch v Tabě podle Reuters poukazuje na riziko, kterému čelí Egypt a další země v regionu v souvislosti se současnou válkou Izraele s Hamásem. Egypt se aktivně zapojil do vyjednávání o přístupu Palestinců k humanitární pomoci, snaží se zajistit propuštění rukojmích unesených z Izraele Hamásem a zasazuje se o příměří, píše agentura.

V neděli izraelská armáda uvedla, že výstřel z jejího tanku omylem zasáhl egyptskou pozici poblíž hranice Egypta s palestinským Pásmem Gazy a s Izraelem. Mluvčí egyptské armády řekl, že členové pohraniční stráže utrpěli lehká zranění, když je zasáhly střepiny granátu vypáleného z izraelského tanku. Izrael tehdy vyjádřil politování.

Reklama

Výběr článků

Načítám