Hlavní obsah

Ze zasažené Taby se evakuuje 500 českých turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cestovní kancelář Čedok vypraví v pátek do egyptské Taby charterové lety, které mají po raketovém útoku na město odvézt domů české turisty. V egyptském letovisku se jich podle informací cestovní kanceláře nachází 500.

Foto: Profimedia.cz

Letištní hala v egyptské Tabě (ilustrační foto)

Článek

„Bezpečnost našich klientů je prioritou, proto jsme se rozhodli předčasně ukončit zájezdy v hotelích kolem Taby a během dneška vyslat charterové lety, aby se zpátky do České republiky vrátilo všech 500 českých turistů, které v oblasti máme,“ uvedla mluvčí Čedoku Katka Pavlíková. Zdůraznila, že všichni jsou v pořádku a postupně je Čedok informuje o transferech na letiště.

Tři repatriační lety pro Čedok vysílají aerolinky Smartwings. Z bezpečnostních důvodů směřují lety ne do Taby, ale do Šarm aš-Šajchu. Dva lety poletí z tamního letiště do Prahy, jeden do Brna.

Areál zdravotního střediska v Tabě zasáhla raketa, které zranila nejméně šest lidí. Jeden z nich je hospitalizován. Kdo raketu vypálil, známo není, ale egyptská média její dopad dávají do souvislosti s válkou Izraele s Hamásem.

Egyptské letovisko Taba zasáhla raketa, na místě jsou ranění

Blízký a Střední východ

České ministerstvo zahraničí Novinkám sdělilo, že národnosti zraněných mu nejsou známy, ale zřejmě šlo o egyptské občany. „Nemáme zprávy o tom, že by mezi zraněnými byli cizí státní příslušníci,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Dan Drake k útoku.

Zastupitelský úřad v Tabě, kde jsou čeští turisté, vydal doporučení „dbát zvýšené opatrnosti a respektovat pokyny bezpečnostních složek“.

V Egyptě je podle systému dobrovolné registrace DROZD 2580 Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám