Hlavní obsah

Biden: Brutální válka na Ukrajině je největší zkouška pro Ameriku i svět

Ruská invaze na Ukrajinu je největší zkouška pro Ameriku i svět, prohlásil americký prezident Joe Biden ve svém poselství o stavu unie. Ujistil, že Spojené státy podpoří Ukrajinu „tak, jak to bude nutné“.

Foto: Pool, Reuters

Prezident Joe Biden

Článek

„Mluvil jsem o brutální válce Vladimira Putina proti Ukrajině. Byla to zkouška pro Ameriku, pro celý svět. Budeme prosazovat ty nejzákladnější principy? Postavíme se za suverenitu, postavíme se za právo lidí žít bez tyranie? Postavíme se za demokracii? Po roce známe odpověď: ano, budeme! A ano, to se nám povedlo! Dokázali jsme to,“ prohlásil.

Prezident současně uvedl, že USA sjednotily NATO a vytvořily globální koalici, která se postavila proti Putinově agresi. „Společně jsme udělali to, co Amerika vždycky dělá nejlépe,“ řekl Biden a pokračoval: „Vedli jsme. Sjednotili jsme NATO. Vytvořili jsme globální koalici. Postavili jsme se proti Putinově agresi. Postavili jsme se na stranu ukrajinského lidu.“

Poukázal na přítomnost ukrajinské velvyslankyně ve Washingtonu Oksany Markarovové s tím, že zastupuje nejen svou zemi ale i odvahu svého lidu. Amerika je podle Bidena sjednocená v podpoře Ukrajiny. „Stojíme při lidu Ukrajiny. Budeme stát při vás (Ukrajincích – pozn. red.) tak dlouho, jak to bude nutné,“ řekl.

Čína odmítla telefonát s USA

Svět

Vzápětí se Biden vyjádřil k napjatým vztahům s Čínou. Uvedl, že svému čínskému protějšku dal jasně najevo, že Amerika usiluje o „konkurenci, nikoliv konflikt“.

„Jsem odhodlán spolupracovat s Čínou tam, kde to může podpořit americké zájmy a prospět světu,“ řekl. „Jak jsme ale dali jasně najevo minulý týden, pokud Čína ohrozí naši suverenitu, budeme naši zemi chránit, a to jsme také udělali,“ dodal.

Příběh pokroku a odolnosti

V tradičním poselství o stavu unie vyzdvihl Biden oživení americké ekonomiky po pandemii covid-19.  Zdůraznil nejnižší nezaměstnanost za posledních 50 let a to, že inflace klesá.

„Příběh Ameriky je příběhem pokroku a odolnosti… Jsme jedinou zemí, která z každé krize vyšla silnější, než když do ní vstupovala. To se nám nyní opět daří,“ řekl Biden v úvodu projevu. Poznamenal přitom, že covid-19 již neovládá životy Američanů a že demokracie v USA je nezlomená. Útok na Kapitol před dvěma lety označil za největší ohrožení americké demokracie od občanské války.

Biden uvedl, že od jeho nástupu do úřadu bylo v USA vytvořeno 12 milionů nových pracovních míst a dodal, že to je více, než se podařilo jiným americkým prezidentům za čtyři roky. S odkazem na svého otce uvedl, že práce není jen o „výplatní pásce“, nýbrž o respektu a důstojnosti. Dodal, že nezaměstnanost v USA činí 3,4 procenta s tím, že je to nejméně za 50 let.

USA schválily prodej raketometů HIMARS Polsku

Zahraniční

Inflaci Biden označil za globální problém, dodal ale, že inflace v USA klesá a s tím i ceny pohonných hmot. Zároveň poukázal na předloňský balík investic do infrastruktury a zdůraznil, že je potřeba v investicích pokračovat. Ohlásil také nové normy, které budou vyžadovat, aby stavební materiály ve federálních infrastrukturních projektech byly vyrobeny v USA.

Demokraté a republikáni podle Bidena mohou navzdory tvrzením „cyniků“ spolupracovat. Prezident v této souvislosti poznamenal, že od nástupu do úřadu podepsal více než 300 zákonů, na nichž se podíleli republikáni i demokraté. „Pokud jsme dokázali spolupracovat v minulém Kongresu, není důvod, proč bychom nemohli spolupracovat i v tomto novém Kongresu. Lidé nám poslali jasný vzkaz. Boj pro boj, moc pro moc, konflikt pro konflikt nás nikam neposune,“ uvedl Biden.

Prezidenti Spojených států musí podle ústavy „jednou za čas“ předstoupit před kongresmany s hodnocením situace v zemi, zpravidla přitom hovoří o tom, že USA pod jejich vedením vzkvétají. Biden své poselství o stavu unie přednesl podruhé, přičemž to byl jeho první projev k oběma komorám Kongresu poté, co republikáni ovládli Sněmovnu reprezentantů.

USA pošlou Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil Biden

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám