Hlavní obsah

V Rusku obměnili vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští poslanci v úterý schválili pět nových ministrů vlády včetně vicepremiéra. Všechny pak jmenoval do funkcí prezident Vladimir Putin, který jejich předchůdce v pondělí odvolal.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Nový ruský vicepremiér Alexandr Novak.

Článek

Novým vicepremiérem pro energetiku se stal dosavadní ministr energetiky Alexandr Novak.

Toho pak na návrh premiéra Michaila Mišustina v zemi silně závislé na příjmech z ropy a plynu v čele resortu nahradil 69letý Nikolaj Šulginov. Šulginov stál dosud v čele podniku Rusgydro, specializujícího se na vodní elektrárny. Slíbil pokračovat v dosavadní Novakově linii.

Poslanci rovněž schválili jmenování nových ministrů dopravy, přírodních zdrojů, rozvoje Dálného východu a stavebnictví. Šéfem dopravy se stane dosavadní generální ředitel Aeroflotu Vitalij Saveljov.

Všechny ruské vakcíny proti covidu-19 jsou účinné a bezpečné, tvrdí Putin

Koronavirus

Prezidentův mluvčí označil odvolání tolika ministrů najednou za obvyklou rotaci v kabinetu, která nesouvisí s případným nesplněním prezidentových pokynů.

O změnách ve vládě se podle agentury Interfax spekulovalo od přijetí nového ústavního zákona o nových pravidlech vytváření vlády, který předpokládá, že s výjimkou „silových“ resortů bude všechny ministry schvalovat Státní duma, dolní komora ruského parlamentu. Dosavadní ministři nebyli schváleni poslanci Státní dumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám