Hlavní obsah

Berlín posvětil vývoz zbraní z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá vláda schválila prodej 56 obrněných vozidel typu PbV-501 z Česka na Ukrajinu. Původně patřila Národní lidové armádě NDR, nyní je vlastní česká firma. ČTK to potvrdilo německé ministerstvo obrany.

Foto: Roman Baluk, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O souhlasu německé vlády informoval v pátek server listu Die Welt, jenž píše o 58 bojových vozidlech pěchoty. Prodej obrněnců, které mají podpořit Ukrajinu při obraně proti ruské agresi, ještě před dvěma lety Berlín zamítl.

„Spolková vláda ve středu souhlasila s reexportem 56 obrněných vozidel,“ řekla ČTK mluvčí německého ministerstva obrany. Jméno české firmy neuvedla a neupřesnil ho ani Welt.

Se starou obrněnou technikou obchodují v České republice například firmy patřící do skupiny Czechoslovak Group (CSG). Její mluvčí Andrej Čírtek ČTK řekl, že kvůli potřebě ochrany utajovaných informací nemůže konkrétně reagovat na dotazy, jak se společnosti této skupiny podílí na pomoci Ukrajině.

„Mohu potvrdit, že se naše společnosti do této pomoci zapojily v koordinaci s vládou ČR a ukrajinským velvyslanectvím,“ poznamenal.

Němci jednají o dodávce zbraní na Ukrajinu za 7,3 miliardy korun

Válka na Ukrajině

Bojové vozy vybavené děly patřily podle serveru do standardní výbavy armád Varšavské smlouvy. Po sjednocení Německa se staly majetkem bundeswehru, který je koncem 90. let předal švédské armádě. Ta je později prodala české firmě.

Británie a její spojenci poskytnou Ukrajině pokročilejší smrtící zbraně. Shodli se na tom účastníci čtvrteční Mezinárodní obranné dárcovské konference pro Ukrajinu (IDDCU).

„Dodáme další smrtící zbraně. Řada zemí přišla buď s novými podněty, či přímo s nabídkou finanční pomoci,“ upřesnil britský ministr obrany Ben Wallace.

Podle agentury Reuters pomoc zahrne systémy protivzdušné a pobřežní obrany, dělostřelecké a protibateriové systémy s větším dosahem, obrněná vozidla, výcvik a logistickou podporu.

Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky na osvobození Mariupolu

Válka na Ukrajině

Deník The Times už ve středu napsal, že v dodávce by mohly být i samohybné houfnice AS-90 s dostřelem až 26 kilometrů. Dodání takových zbraňových systémů by patrně vyžadovalo zaškolení ukrajinského personálu v sousedních zemích.

Austrálie pošle bushmastery

Austrálie pošle na Ukrajinu kolová obrněná vozidla Bushmaster, o něž ve čtvrtek v projevu k australskému parlamentu výslovně požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Oznámil to včera australský premiér Scott Morrison, aniž upřesnil, kolik vozidel s pohonem všech kol to bude. „Na Ukrajinu míří naše modlitby, ale posíláme tam také naše zbraně, munici, humanitární pomoc – a pošleme tam také naše bushmastery,“ řekl Morrison.

Canberra už přislíbila nebo dodala Kyjevu vojenskou techniku za 91 milionů australských dolarů (1,5 mld. korun), humanitární pomoc za 65 milionů dolarů a 70 tisíc tun uhlí.

Čipera od protinožců
Obrněné vozidlo Bushmaster s pohonem všech kol vyvinula společnost Australian Defence Industries.
Vyrábí ho od roku 1997 v Thales Australia ve spolupráci s firmou Oshkosh Truck.
Vozidlo pohání motor Caterpillar 3126E, vznětový šestiválec s turbodmychadlem.
Nádrž má kapacitu 319 litrů, dojezd je zhruba 800 kilometrů, maximální rychlost 100 kilometrů za hodinu.
Bushmaster je určen pro řidiče a devět členů posádky, které chrání lehké pancéřování, výzbroj se řídí požadavky zákazníka.
Kromě Austrálie má Bushmastery ve výzbroji Nizozemsko, Británie, Japonsko, Indonésie, Fiji, Jamajka a Nový Zéland.

Ukrajinská delegace, která tento týden jednala s Ruskem v Istanbulu, se „zdržela“ na jednání o „vojensko-technické“ spolupráci s Tureckem. Informoval o tom podle listu Daily Sabah bez dalších podrobností ukrajinský vyjednavač Davyd Arachamija.

Ukrajinci v Turecku k velké nevoli Moskvy nakoupili před válkou i během ní zejména drony Bayraktar TB-2, které se v boji velmi osvědčily. Zájem by ale podle listu měli o dalekonosná děla či pásová obrněná vozidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám