Hlavní obsah

ATACMS se osvědčily, pochvaloval si Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovy díků zahrnul Spojené státy v úterý na sociální síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Potvrdil přitom, že USA dodaly Ukrajině rakety ATACMS. Ukrajinské síly je použily při úspěšném útoku na ruská letiště v okupovaném Berďansku a Luhansku.

Foto: Profimedia.cz

Raketa ATACMS v akci. Ilustrační foto

Článek

„Poděkování všem, kdo bojují a pracují pro Ukrajinu! Poděkování všem, kdo pomáhají! A dnes speciální poděkování Spojeným státům. Naše dohody s prezidentem (Joem) Bidenem se plní. A plní se velice přesně, jak předvedly ATACMSy,“ uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

Ukrajinské síly použily rakety ATACMS, jejichž menší množství jim měly tajně dodat Spojené státy, v noci na úterý při útoku na letiště v okupovaném Berďansku a Luhansku.

Rusům zničily devět vrtulníků různých typů, blíže neupřesněnou speciální techniku a odpalovací zařízení protivzdušné obrany, poškodily vzletové a přistávací dráhy a vyhodily do povětří sklady munice, píší ukrajinská média s odvoláním na komuniké speciálních sil.

Důležitá zbraň na dosah. Ukrajina má slíbené balistické střely ATACMS

Válka na Ukrajině

Jde o největší jednotlivou ztrátu vrtulníků a jednu z největších ztrát ruského letectva během celé invaze na Ukrajinu. A také jeden z nejúspěšnějších útoků ukrajinských ozbrojených sil na týlové pozice útočníků, uvedl ukrajinský list.

Foto: Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Muniční sklad v Berďansku vybuchoval do čtyř do rána, detonace v Luhansku pokračovaly až do jedenácti, uvedl deník Ukrajinska pravda. Rusové přišli také o desítky vojáků, jejichž těla vyprošťují z trosek, napsala agentura Unian.

Podle stanice BBC střely ATACMS donutí ruskou armádu, aby se postarala o posílení protivzdušné obrany letišť a podobných objektů. Použité systémy protivzdušné obrany a jejich obsluha tak budou chybět jinde na frontě.

Ukrajinci poprvé použili rakety ATACMS. Cílem byla letiště v Berďansku a Luhansku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám