Hlavní obsah

Zelenskyj projev v Kongresu USA neměl. Nebyl na to čas, řekli republikáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek po necelém roce navštívil Kongres Spojených států amerických. Zatímco loni v prosinci ve Washingtonu vystoupil s projevem na plénu amerického parlamentu, který ho přivítal s ovacemi, letos mu byla umožněna pouze jednání se zákonodárci za zavřenými dveřmi.

Zelenskyj přichází do Kapitolu.Video: Reuters

 
Článek

„Ukrajinský prezident se dočkal mnohem tiššího přijetí než uvítání hrdiny, kterého se mu dostalo loni,“ napsala agentura AP.

Projevem respektu vůči ukrajinskému lídrovi je však podle AP skutečnost, že se schůzky za zavřenými dveřmi konaly v tzv. Staré komoře Senátu, historicky významném a intimním místě v Kapitolu.

AP uvedla, že Zelenskyj do Kapitolu dorazil v tradičním khaki oblečení. Absolvoval zde řadu soukromých rozhovorů s představiteli republikánů i demokratů. Ukrajinci mají pevný válečný plán a „vyhrávají“, citovali poté podle AP Zelenského slova zákonodárci.

Zelenskyj se do Kongresu nevrací pro potlesk. Republikáni chtějí, aby skládal účty

Amerika

Zelenskyj se setkal s delegacemi Senátu a Sněmovny reprezentantů; mimo jiné hovořil s předsedou Sněmovny Kevinem McCarthym z Republikánské strany. Část republikánů přitom žádá omezení pomoci Kyjevu.

McCarthy označil rozhovor za dobrý a produktivní, novinářům však nechtěl říct, kdy pošle k projednání na plénum dolní komory nový balík vojenské a civilní pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 24 miliard dolarů (551 miliard korun).

McCarthy: Na projev Zelenského nebyl čas

„Podívejte, musíme se tady v Americe postarat o náš fiskální dům,“ uvedl s tím, že pokud se americký prezident Joe Biden soustředí jen Ukrajinu, bude ignorovat pro USA palčivější problém s nelegální migrací.

„Právě překročilo hranici 10 tisíc lidí a on to chce ignorovat. Myslím, že tady jsou priority,“ řekl podle CNN McCarthy novinářům.

McCarthy potvrdil, že byl proti, aby Zelenskyj znovu vystoupil na společné schůzi obou komor Kongresu a promluvil ke všem, jako tomu bylo v prosinci.

Rusko a jedině Rusko stojí v cestě míru, řekl Biden na půdě OSN

Svět

„Požádali mě o společné zasedání. Nemáme čas na společné zasedání,“ řekl McCarthy, který na schůzku s ukrajinským prezidentem přišel se skupinou zákonodárců z obou stran.

„Udělal jsem přesně to, co jsem udělal s italskou ministerskou předsedkyní (Giorgiou Meloniovou) a britským premiérem (Rishi Sunakem),“ cituje CNN McCartyho. Podle stanice se předseda dolní komory nenechal se Zelenským vyfotografovat.

Šéf zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů republikán Michael McCaul uvedl, že Ukrajinu podporuje „většina většiny“ republikánských poslanců, kteří tuto komoru kontrolují.

Zelenskyj podle něj řekl, že Ukrajina válku vyhrává. McCaul ale dodal, že zákonodárci potřebují slyšet, zda Ukrajina má jasnou strategii pro vítězství. „Opotřebovávací válka to nevyhraje,“ míní politik.

„Řekl nám, a to cituji pana Zelenského doslovně: ‚Pokud nedostaneme pomoc, prohrajeme válku,‘“ uvedl před novináři šéf demokratických senátorů Chuck Schumer. Podle šéfa republikánských senátorů se jednalo o dobrou schůzku.

Zelenskyj po jednání prohlásil, že měl se senátory velmi dobrý dialog. Podle agentury AP se mu od členů horní komory dostalo vřelejšího přijetí než v případě Sněmovny reprezentantů, a to od zástupců obou největších stran.

Ukrajinský prezident má ve čtvrtek na programu i jednání v Pentagonu a v Bílém domě s prezidentem Joem Bidenem.

Zelenskyj s Dudou se sešli, zmírnili vášně

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám