Hlavní obsah

Rusko a jedině Rusko stojí v cestě míru, řekl Biden na půdě OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Jedině Rusko je zodpovědné za současnou válku na Ukrajině a jedině Rusko stojí v cestě míru, prohlásil v úterý v projevu na Valnému shromáždění OSN americký prezident Joe Biden. Moskvě vyčetl, že jako cenu za ukončení konfliktu požaduje ukrajinskou kapitulaci, ukrajinská území a životy ukrajinských dětí.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americký prezident Joe Biden vystupuje na 78. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku

Článek

„Rusko věří, že svět se unaví a dovolí mu bez následků brutálně ničit Ukrajinu. Ale já se vás ptám: Pokud se vzdáme základních principů Charty OSN, abychom ustoupili agresorovi, může si být kterýkoli členský stát jistý, že je chráněn? Pokud dovolíme, aby byla Ukrajina naporcována, je nezávislost jakéhokoli národa v bezpečí?“ kladl Biden sobě a delegátům během svého projevu řečnické otázky.

Odpověděl si, že ne, a pokračoval: „Proto budou Spojené státy spolu s našimi spojenci a partnery po celém světě i nadále stát na straně statečného ukrajinského lidu, který brání svou suverenitu a územní celistvost – a svou svobodu,“ slíbil.

Konflikt s Čínou nechceme

Americký prezident mluvil i o tom, že soupeření USA s Čínou nesmí přerůst v konflikt. S Pekingem chce v některých otázkách, včetně těch týkajících se klimatické krize, spolupracovat.

„Snažíme se udržovat soutěž mezi našimi zeměmi zodpovědně tak, aby se nezvrhla v konflikt,“ řekl Biden. Delegáty nicméně ujistil, že Spojené státy budou důsledně vystupovat proti agresi a zastrašování ze strany Číny.

Guterres: Napětí ve světě narůstá. Rusko invazí porušilo Chartu OSN

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám