Hlavní obsah

Zelenskyj s Dudou se sešli, zmírnili vášně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Hlavy Polska a Ukrajiny se sešly tváří v tvář v New Yorku jen několik hodin poté, co mezi oběma zeměmi létala ostrá slova kvůli sporu o vývoz ukrajinského obilí. Setkání Andrzeje Dudy a Volodymyra Zelenského zprostředkoval litevský prezident Gitanas Nauseda.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Andrzej Duda (vlevo) a Volodymyr Zelenskyj na snímku z července 2023

Článek

„Rozdílné názory Polska a Ukrajiny je nutné vyřešit co nejrychleji. Je tu totiž společný, nejsilnější zájem: obrana Evropy proti expanzivní politice Ruska.“ Tak se podle serveru Ukrinform vyjádřil litevský prezident Gitanas Nauseda na okraj čtvrteční schůzky polského prezidenta Andrzeje Dudy a jeho ukrajinského protějšku Volodymyra Zelenského.

Podle Nausedy „nám historie ukazuje, že jen vzájemnou podporou můžeme čelit vnějším hrozbám (…) Rozepře slouží pouze a jedině nepřátelské propagandě.“

Státníci se sešli za situace, kdy se Ukrajina a Polsko dostaly do ostrého sporu kvůli vývozu ukrajinského obilí. Poláci se totiž rozhodli uvalit vlastní zákaz na dovoz obilí z Ukrajiny poté, co 15. září skončilo širší embargo EU. Kyjev v reakci na to podal na Varšavu stížnost ke Světové obchodní organizaci.

Ve středu následovala prohlášení vrcholných polských politiků o omezení pomoci ukrajinským uprchlíkům a o „nedodávání“ dalších zbraní na Ukrajinu, která se brání ruské invazi. Polský prezident Duda dokonce prohlásil, že Ukrajina „se chová jako tonoucí, který do hlubin může stáhnout i své zachránce“.

Během čtvrtka však byla na obou stranách viditelná snaha vášně mírnit. Z Varšavy například zaznělo, že „Polsko sice teď Ukrajině žádné zbraně nedodává, ale v budoucnu se uvidí“.

Polsko už nepošle Ukrajině žádné zbraně, prohlásil Morawiecki

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám