Hlavní obsah

Zelenskyj se do Kongresu nevrací pro potlesk. Republikáni chtějí, aby skládal účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijetí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v americkém Kongresu se patrně odehraje v jiné atmosféře než loni v prosinci. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy v rozhovoru ABC News předeslal, že se bude Zelenského ptát, co přesně Ukrajinci dělají s americkými penězi.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj loni v Kongresu

Článek

Bílý dům požádal Kongres o vyčlenění dalších 24 miliard dolarů (téměř 547 miliard korun) na pomoc Ukrajině při její obraně proti ruské invazi. Demokraté v Kongresu už se pro schválení další pomoci vyslovili, republikáni ale dosud nekývli.

Jejich předák se nechal slyšet, že schválení není automatické a že republikáni chtějí ukrajinskému prezidentovi jeho ústy nejprve položit několik otázek.

„Zelenského zvolili do Kongresu? Nebo je to náš prezident? Nemyslím, že bych (vůči němu) měl nějaký závazek. A myslím, že pro něj budu mít pár otázek. (Například) Kde je odpovědnost za peníze, které jsme již utratili? Jaký je plán vítězství? Myslím, že to chce americká veřejnost vědět,“ řekl šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy stanici ABC News.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy

Na tom, že republikáni ruskou agresi odsuzují a podporují ukrajinské obranné úsilí, se podle McCartyho nic nemění, což ale neznamená, že Američané budou Kyjevu vystavovat bianko šeky.

„Podívejte se, co Rusko udělalo – ta invaze je špatná. Je to zvěrstvo a my to chceme pomoci ukončit. Také jsem (ale) od začátku říkal, že bez ohledu na to, o co se jedná, chci odpovědný dohled nad tím, za co jsou utráceny peníze tvrdě pracujících daňových poplatníků. Chci vítězný plán. Takže – budu naslouchat americké veřejnosti. Budu sledovat, co se děje v Kongresu, ale budu mít otázky na prezidenta Zelenského,“ uzavřel McCarthy.

Jde do tuhého. Polsko si kvůli Zelenskému předvolalo ukrajinského velvyslance

Evropa

Ukrajinský prezident by měl před americký Kongres předstoupit ve čtvrtek.

Spor o financování ukrajinské pomoci by měli republikáni a demokraté vyřešit do 30. září, protože půjde o uzávěrku rozpočtu. Pokud nebude schválen do té doby, hrozí provizorium a omezení federálních výdajů jen na to nejnutnější.

Zelenskyj vystoupil v Kongresu loni v prosinci a sklidil ohlušující potlesk. Děkoval tehdy za americkou podporu při obraně proti ruské invazi, jež začala v únoru loňského roku, a požádal o další. Rok 2023 tehdy označil za rozhodující.

Putinovi nelze věřit, zeptejte se Prigožina. Zelenskyj poprvé osobně promluvil v OSN

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám