Hlavní obsah

Zakladatel extremistické skupiny Oath Keepers půjde za útok na Kapitol na 18 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington, D.C.
Aktualizováno

Americký federální soud poslal ve čtvrtek na 18 let do vězení Stewarta Rhodese, zakladatele extremistické skupiny Oath Keepers (Strážci přísahy) za rozvratné spiknutí a další trestné činy v souvislosti s útokem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu 6. ledna 2021. Dalšímu členovi a někdejšímu šéfovi floridské pobočky uskupení Kellymu Meggsovi za stejný zločin soudce vyměřil 12 let vězení, informovala agentura Reuters.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Zakladatel Oath Keepers Stewart Rhodes

Článek

Někdejšího vůdce krajně pravicové milice Rhodese soud uznal vinným už dříve, ve čtvrtek oznámil výši trestu. Obžaloba pro něj žádala 25 let za mřížemi.

„V žádném případě nemůžeme mít skupinu občanů, kteří, protože se jim nelíbí výsledek voleb a podle kterých nebyly dodrženy zákony, podněcují revoluci. To je to, co jste udělali,“ zdůraznil v rozsudku soudce Amit Mehta.

„Jste trvalá hrozba pro naši demokracii“

„Troufám si říct, pane Rhodesi, a nikdy jsem to neřekl nikomu, koho jsem odsoudil, že představujete trvalou hrozbu a nebezpečí pro naši demokracii a strukturu této země,“ dodal.

Členům pravicové milice hrozí za útok na Kapitol 20 let

Amerika

Rhodes podle soudce nevyjádřil ani žádnou lítost. Odsouzen byl už loni v listopadu za spiknutí v procesu, který byl zkouškou schopnosti ministerstva spravedlnosti pohnat k odpovědnosti účastníky nepokojů z 6. ledna. Porota potvrdila argumenty žaloby, že útok na Kapitol představoval vážnou hrozbu pro americkou demokracii.

Rhodes se prohlásil za politického vězně

Ještě před svým odsouzením Rhodes prohlásil, že je politickým vězněm. Slíbil, že i ve vězení bude pokračovat v „odhalování zločinnosti režimu“. „Stejně jako prezident Trump je mým jediným zločinem to, že se stavím proti těm, kteří ničí naši zemi,“ řekl Rhodes u soudu. Pokračoval také v narativu, který razí Trump, že byly prezidentské volby v roce 2020 protiústavní.

Rhodes také opakoval, že jeho stoupenci se 6. ledna žádných bojů o Kapitol neúčastnili. Provedli to podle něj jiní lidé. Ze skupiny, kterou Rhodes vedl, bylo už 22 lidí odsouzeno za různé trestné činy. Ať už porotou, nebo přiznáním jich samotných. Osm z nich bylo usvědčeno z pobuřujícího spiknutí.

Meggs se v slzách omluvil

Meggs na rozdíl od Rhodese podle stanice CNN lítost projevil a v soudní síni se v slzách omluvil. „Je mi líto, že jsem se podílel na události, která naši zemi tak černě poznamenala,“ řekl soudci Meggs, pro nějž státní zástupci požadovali 21 let za mřížemi.

Meggs, jenž byl dříve uznám vinným i z dalších čtyř zločinů, vedl 6. ledna 2021 skupinu členů Oath Keepers do Kapitolu, napsal Reuters. Soud mírnější trest v jeho případě zdůvodnil tím, že Meggs není tak nebezpečný jako Rhodes. „Nepředstavuje stejnou hrozbu jako Rhodes. Není intelektuálním ani duchovním vůdcem,“ uvedl soudce podle CNN.

Trump se podílel na nahrávce, kterou nazpívali muži věznění za útok na Kapitol

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám