Hlavní obsah

V USA neschválili miliardu dolarů na boj se zikou, zabránil tomu spor o interrupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát v úterý už potřetí zamítl dát 1,1 miliardy dolarů (zhruba 26,4 miliardy Kč) na boj s virem zika, který se v USA šíří. Návrh republikánů zamítli demokraté, protože počítal s tím, že by o peníze přišla organizace podporující interrupce. Virus se přitom šíří i pohlavním stykem.

Foto: Chris Keane, Reuters

Demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová s repelentem

Článek

Návrh byl zamítnut 52 hlasy proti 46. Demokratům vadilo, že by odřízl od podpory organizaci Planned Parenthood (Plánované rodičovství), která testuje nakažené v Portoriku. Tato organizace podporuje i interrupce. Portoriko bylo přitom zikou tvrdě postiženo.

Předseda frakce demokratů Harry Reid k republikánskému návrhu boje se zikou poznamenal, že republikáni mají „větší zájem útočit na Planned Parenthood než na ochraně žen a dětí před hrozným virem“.

Předseda republikánů v Senátu Mitch McConell se kvůli tomu pustil do demokratů, že navzdory vlastním žádostem o peníze nakonec sami blokují plán, který by zajistil bezpečnost žen a dětí před zikou.

Centra už utratila skoro všechny peníze

Z podobných důvodů demokraté zablokovali plán poskytnutí prostředků na boj se zikou už v červnu a v červenci. Tehdy ale nebyla situace tak vážná a virus se ještě v USA tak nerozšířil. Střediska pro kontrolu a prevenci (CDC) přitom ještě před hlasováním oznámila, že utratila skoro všech 22 miliónů dolarů, které mají na boj ze zikou k dispozici.

Na konci srpna už v USA evidovali 2700 případů nákazy, a pokud se k tomu připočtou i zámořská teritoria, tak je jich 14 000, nejvíce právě v Portoriku.

Na Floridě evidují sedm dalších případů místní nákazy, přímo v tomto státě se zikou nakazilo už 56 lidí.

Zika se šíří

Virus zika je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) celosvětovou hrozbou, v pátek proto prodloužila celosvětový stav nouze. Virus se při současné epidemii už dostal do Afriky i Asie. [celá zpráva]

Malajsie ve středu oznámila první případ nákazy virem zika u těhotné 27leté ženy. Minulý týden Malajsie ohlásila první importovaný případ ziky u osmapadesátileté ženy, která se vrátila z návštěvy Singapuru, který je v Asii nejvíce postižený. V sobotu pak malajsijské ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo první případ nakažení virem zika v zemi. Jednašedesátiletý muž, který trpí také onemocněním srdce, ledvin a dnou, nikam poslední dobou necestoval a nejspíš ho přímo v Malajsii infikoval nakažený komár.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám