Hlavní obsah

USA uvalily sankce na wagnerovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy uvalily sankce na jednu osobu a čtyři společnosti spojené s ruskou žoldnéřskou Wagnerovou skupinou a jejím vůdcem Jevgenijem Prigožinem. Chtějí žoldnéřskou skupinu odříznout od peněz, které jí plynou z obchodování se zlatem a minerály z Afriky, kde wagnerovci působí.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Americká ministryně financí Janet Yellenová

Článek

„Wagnerova skupina financuje své brutální operace částečně z těžby přírodních zdrojů v zemích, jako je Středoafrická republika a Mali,“ uvedl náměstek ministra financí pro terorismus a finanční zpravodajství Brian Nelson.

„Spojené státy se budou i nadále zaměřovat na zdroje příjmů Wagnerovy skupiny s cílem oslabit její expanzi a násilí v Africe, na Ukrajině a kdekoli jinde,“ dodal.

Dvě ze sankcionovaných společností jsou těžební firmy ve Středoafrické republice, uvedlo ministerstvo. Těží minerály, zlato a diamanty. Další dvě byly identifikovány jako velkoobchodní firmy, jedna v Dubaji a druhá v Rusku.

Osobou je podle amerického ministerstva financí Andrej Ivanov, který má na starosti aktivity skupiny v africkém Mali. Úzce spolupracuje s Prigožinem.

USA chtěly sankce na wagnerovce uvalit už na konci minulého týdne. Kvůli jejich „pochodu“ na Moskvu to ale odložily, aby to nevypadalo, že se tímto krokem staví na některou stranu ve vnitroruském konfliktu.

Wagnerovci pomůžou běloruské armádě, věří Lukašenko

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám