Hlavní obsah

Wagnerovci pomůžou běloruské armádě, věří Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko očekává, že ruští žoldáci z řad wagnerovců nyní pomohou jeho armádě. Ta se podle něj může hodně naučit z jejich bojových zkušeností. Nebránil by se prý ani tomu, aby bojovníci naverbovaní soukromou armádou Jevgenije Prigožina vstoupili do běloruských bezpečnostních složek.

Foto: President Of Belarus Press Service, Reuters

Běloruský prezident Lukašenko promlouvá k vysokým vojenským důstojníkům v Minsku

Článek

„Pokud k nám jejich velitelé přijedou, pomohou nám. Mají zkušenosti. Byli v první linii, v útočných oddílech. Řeknou nám, co je teď důležité. Budou hovořit o zbraních: jaké dobře fungovaly a jaké nikoliv. A také o taktice, jak útočit, jak se bránit. To je neocenitelné. To bychom si od wagnerovců měli vzít,“ řekl Lukašenko podle běloruské agentury BelTa.

S myšlenkou vstupu wagnerovců do řad běloruské armády prý přišel tamní ministr obrany Viktor Chrenin. „Souhlasím. Promluvme s nimi,“ reagoval na nápad Lukašenko. Dodal ale, že se neplánuje otevření náborových kanceláří wagnerovců v zemi.

Bělorusko podle něj ruským žoldnéřům zatím nabídlo opuštěnou vojenskou základnu. „Prosím, máme tu plot, máme tu všechno, postavte si tu své stany,“ řekl Lukašenko.

Ukrajinská pohraniční stráž podle svého mluvčího dosud nezaznamenala, že by v Bělorusku vznikaly tábory pro ruské žoldnéře, ale tuto variantu nelze vyloučit. Situaci v sousední zemi také aktivně sleduje ukrajinská rozvědka, uvedla agentura Unian. Připomněla, že v sociálních sítích působící prokremelský zpravodajský kanál Rybar v pondělí večer tvrdil, že žoldnéři údajně vstoupili do Běloruska i se svými zbraněmi a bojovou technikou.

Lukašenko ke vzpouře: Mysleli jsme, že se situace vyřeší, ale nevyřešila

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám