Hlavní obsah

Texas zasáhlo jedno z nejsilnějších zemětřesení ve státě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Texas zasáhlo jedno z nejsilnějších zemětřesní, které kdy tento americký stát, v němž se těží ropa také za pomoci frakování, zaznamenal. Otřesy měly sílu 5,4 stupně. Škody ani zranění zatím nebyly hlášené, uvedla agentura AP.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Americká geologická služba uvedla, že ohnisko zemětřesení bylo asi 22 kilometrů západně od Midlandu v hloubce devět kilometrů. Podle Národní meteorologické služby v Midlandu to bylo 4. nejsilnější zemětřesení v historii Texasu.

Geofyzička Jana Pursleyová z Národního centra pro informace o zemětřeseních uvedla, že podle prvních zpráv zemětřesení pocítilo více než 1500 lidí nejen v Texasu, ale i v Novém Mexiku.

„Pro tuto oblast je to značné zemětřesení. V této oblasti bude taková událost cítit na několik set kilometrů,“ řekla Pursleyová. Dodala, že informace o škodách zatím nejsou, ale blízko epicentra mohl popraskat štuk nebo příjezdové cesty.

Zemětřesení podobné síly zasáhlo západní Texas před měsícem. Otřes 16. listopadu měl sílu 5,3 stupně a epicentrum asi 153 kilometrů západně od Midlandu.

Frakování, tedy hydraulické štěpení, je nekonvenční technika, kterou se těží ropa a plyn. Těžba touto metodou ale vyvolává kontroverze kvůli jejímu dopadu na životní prostředí a kvůli obavám, že může způsobovat zemětřesení.

Oblast u Lubů na Chebsku zasáhlo malé zemětřesení

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám