Hlavní obsah

Oblast u Lubů na Chebsku zasáhlo malé zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chebsko a okolí ve čtvrtek odpoledne zasáhlo mírné zemětřesení. Podle seismologů mělo magnitudo 3,1 stupně. Skleničky se chvěly i na Sokolovsku.

Foto: HZS KK, Novinky

Zemětřesení zaznamenal na Chebsku seismograf.

Článek

„Nemáme hlášené žádné škody, v této souvislosti nebyl žádný zásah, nezaznamenali jsme ani žádné hovory na tísňové linky,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

„Zemětřesení mělo magnitudo 3,1, takže bylo natolik silné, aby bylo postřehnutelné, ale zase ne tak, aby to znamenalo něco výjimečného,“ uvedl pro Právo Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze, podle kterého jsou v lokalitě známa z minulosti zemětřesení, jež bývala mnohem silnější.

„Pro západní Čechy je to takové středně silné zemětřesení,“ pokračoval vědec. „Zaznamenali jsme to v oblasti Lubů, nikoliv v oblasti Nového Kostela, jako to bývalo dříve, ale je to pár kilometrů na sever,“ dodal Horálek.

Podle něj při takto silném zemětřesení mohou lidé žijící nedaleko epicentra zaznamenat, že jim ve vitríně cinkají, na první poslech samy od sebe, skleničky. V některých případech přicházejí zemětřesení v rojích. „Tohle zatím na roj nevypadá, protože se jednalo o dva izolované jevy za sebou. To už se takhle opakovalo vloni,“ uvedl Horálek. „Vypadá to, že se ten charakter trochu mění,“ dodal. „Zatím to vypadá, že se nejedná o roj, ale samozřejmě – příroda je příroda,“ uzavřel Horálek.

Poslední zemětřesení bylo na Chebsku letos v únoru o síle magnituda 2,0 stupně.

Další zemětřesení na Chebsku, země se třásla silou čtyř stupňů Richtera

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám