Hlavní obsah

Další příšerné zvěrstvo spáchané Rusy, odsoudil Biden útok v Kramatorsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden obvinil Rusko ze spáchání dalšího „strašlivého zvěrstva“ poté, co dnes patrně ruská raketa zasáhla nádraží ve východoukrajinském Kramatorsku a zemřely desítky lidí. Představitel Pentagonu sdělil médiím, že podle Washingtonu Rusové při útoku použili balistickou raketu krátkého doletu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

„Útok na ukrajinskou vlakovou stanici je dalším strašlivým zvěrstvem spáchaným Ruskem. Zasáhlo civilisty, kteří se snažili evakuovat a dostat do bezpečí,“ napsal Biden na Twitteru. Útok přišel den poté, co úřady na východě Ukrajiny vyzvaly zbývající obyvatele k odchodu kvůli očekávané ruské ofenzívě.

Lidé tu nemají ruce, nohy. Desítky chirurgů operují najednou, líčí starosta Kramatorsku

Válka na Ukrajině

Novináři na místě registrovali desítky obětí, gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko odpoledne hlásil 50 mrtvých, včetně pěti dětí, a skoro 100 zraněných. Moskva stejně jako při předchozích případech bombardování civilních cílů popírá zodpovědnost, důkazy pro jiné vysvětlení ale nepředložila.

Mimo jiné tvrdí, že typ rakety, jejíž zbytky byly na místě nalezeny, nepoužívá, podle ukrajinské agentury Unian to není pravda.

Foto: Ministry Of Defence Ukraine, Reuters

Snímek z nádraží v Kramatorsku po dopadu rakety

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany uvedla, že podle Washingtonu Rusové při útoku použili balistickou raketu krátkého doletu typu SS-21 neboli OTR-21 Točka. Ukrajinská strana hovoří o dopadu rakety typu Točka-U, tedy staršího modelu z této řady.

Americký prezident po útoku ujišťoval, že USA budou pokračovat ve vyzbrojování Ukrajiny. „A společně s našimi spojenci a partnery budeme podporovat snahy o vyšetření tohoto útoku,“ dodal.

Rusko se neliší od teroristů, prohlásilo české ministerstvo zahraničí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám