Hlavní obsah

Potratové pilulky budou v USA dál dostupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud dnes ponechal v platnosti registraci potratových pilulek, a tudíž i možnost jejich používání na území USA. Vyhověl tak podání americké vlády a farmaceutické firmy Danco Laboratories proti rozhodnutí nižšího soudu v Texasu. Rozhodnutí nejvyššího soudu přivítal prezident Joe Biden.

Foto: Callaghan O'hare, Reuters

Krabička obsahující tabletu Mifepristone, která se používá při potratech

Článek

Na začátku dubna soudce Matthew Kacsmaryk, kterého do funkce jmenoval republikánský prezident Donald Trump, pozastavil registraci látky mifepristone, která se používá pro potraty, do doby, než se vyřeší právní spor, který vedou aktivisté proti interrupcím. Ti usilují o zrušení registrace této látky při Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), protože tvrdí, že přípravek není bezpečný.

Nejvyšší soud v pátek vyhověl podání americké vlády a výrobce látky mifepristone, firmy Danco Laboratories. Díky tomu registrace FDA bude platit při trvání sporu a potratové pilulky budou dostupné za podmínek platných před dubnovým rozhodnutím soudu v Texasu.

Mnoho amerických států používání potratových pilulek ve své legislativě zakazuje, či alespoň omezuje, píše deník The New York Times. Podle agentury AP páteční rozhodnutí znamená, že potratové pilulky zůstanou dostupné beze změny nejméně do příštího roku. Je nepravděpodobné, že by se soudy dříve dokázaly vypořádat se spory, které se vedou o registraci.

Rozhodnutí nejvyššího soudu přivítal prezident Biden. „Budu i nadále bojovat proti politicky motivovaným útokům na zdraví žen,“ prohlásil Biden a vyzval Američany, aby ve volbách podpořili strany a politiky, kteří prosazují právo na interrupci. Dodal, že bude hájit nezávislé a expertní stanovisko FDA.

Ponechání v platnosti registrace látky je podle stanice CNN úspěchem Bidena i aktivistů za právo na potrat.

Florida schválila zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám