Hlavní obsah

Florida schválila zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Floridský, republikány ovládaný zákonodárný sbor ve čtvrtek schválil zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství, píše agentura AP. Zároveň připomíná, že návrh má podporu republikánského floridského guvernéra Rona DeSantise, který se podle médií připravuje na kandidaturu v prezidentských volbách příští rok.

Foto: Ellen Schmidt, ČTK/AP

Republikánský guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis

Článek

Demokraté a skupiny bojující za práva na potrat tvrdí, že floridský návrh by zakázal téměř všechny potraty, protože mnoho žen v šestém týdnu ještě neví, že jsou těhotné. Bílý dům rozhodnutí floridských zákonodárců ostře kritizoval.

Nyní jsou na Floridě potraty zakázány po 15. týdnu těhotenství. Návrh zákazu potratů po šestém týdnu byl dnes schválen floridskou Sněmovnou reprezentantů v poměru 70 ku 40. Floridským státním Senátem prošel 26 ku 13 hlasům již 3. dubna, připomíná agentura Reuters.

Novela stanoví výjimky v případech, kdy je nutné zachránit život ženě. Potraty v případě těhotenství spojeného se znásilněním nebo incestem by byly povoleny do 15. týdne těhotenství, pokud by žena měla potřebné dokumenty, například v podobě policejní zprávy či soudního rozhodnutí. DeSantis označil zmíněná ustanovení za rozumná a očekává se, že zákon podepíše.

Zákaz umělého přerušení těhotenství na Floridě po šestém týdnu by podle AP pro DeSantise mohl znamenat klíčový politický úspěch v republikánských primárkách. Agentura Reuters ale píše, že zákaz nese i svá rizika, jelikož průzkumy veřejného mínění trvale ukazují, že většina Američanů ve většině případů podporuje legální potraty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám