Hlavní obsah

Ostřelování Kyjeva ze vzduchu znervóznilo USA. Americká města nemají ochranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Poslední ostřelování Kyjeva střelami s plochou dráhou letu vypouštěnými z letadel ukázalo nejen slabiny ukrajinské protivzdušné obrany, ale také nedostatky při ochraně amerických měst před podobnými útoky. Rusové zřejmě použili střely Ch-101 vypouštěné ze strategických bombardérů, které mají dolet 3000 až 5000 kilometrů.

Foto: Reuters/AP

Rusko zveřejnilo záběry z odpalování střel s plochou dráhou letu.

Článek

Pentagon podle serveru Scientific American plánuje testovat systém ochrany amerických měst před podobnými útoky. Ten by měl kombinovat stávající systémy při lepší ochraně měst a kritické infrastruktury.

„Upřímně, takový systém jsme potřebovali už včera,“ řekl generál Glen VanHerck, který stojí v čele severoamerického velitelství protivzdušné obrany NORAD a v čele amerického Severního velitelství zodpovědného za obranu USA a Kanady.

„Tato hrozba existuje už nyní, především ze strany Ruska,“ dodal čtyřhvězdičkový generál. „A za pět až deset let budeme ve stejné situaci s Čínou,“ dodal.

Mohou střílet z bezpečné vzdálenosti

Vzhledem k doletu je možné ruské střely Ch-101 vypouštět z letadel, která se budou pohybovat za hranicemi oblasti, kde by je mohly detekovat radary systému NORAD. V některých případech by mohly být dokonce vypouštěny z letadel v ruském vzdušném prostoru.

„Tyto schopnosti jsou výzvou pro naši schopnost detekovat útok a použít efektivní obranu,“ řekl VanHerck.

Podle ředitele americké vojenské rozvědky DIA navíc v následujících měsících Rusko spustí na vodu pár nových extrémně tichých ponorek Kazan a Novosibirsk. Ty jsou schopny nosit střely s plochou dráhou letu, které by mohly ohrožovat USA ze strany Pacifiku.

Na Kyjev dopadaly ráno rakety

Válka na Ukrajině

Protiraketový deštník nepomůže

Spojené státy mají protiraketový deštník s řadou sil na Aljašce i v Kalifornii, které jsou schopny balistické střely ničit ještě jejich před návratem do atmosféry. Podle trajektorie přibližující se střely se mohou používat dvou nebo třístupňové nosiče.

Tento deštník ale nechrání před střelami s plochou dráhou letu, které se nepohybují po balistické křivce, ale letí nad zemí jako letadlo. To přináší úplně jiné výzvy, upozornila expertka na střely z nadace Heritage Patty-Jane Gellerová.

„Zaprvé je obtížné je detekovat a sledovat. Střely s plochou dráhou letu letí níže než balistické rakety, na které je nastavena většina našich senzorů na zemi i ve vesmíru,“ upozornila. Podle ní se pohybují ve stejné výšce jako letadla, ale jsou menší. Je tak snadné si je splést s letadlem. Navíc běžně nosí konvenční nálož. I to podle Gellerové představuje problém: „Poskytují Rusku a Číně schopnost provést strategický útok, který je pod prahem jaderného.“

Patriotů je málo

USA mají osvědčené systémy protivzdušné obrany, které lze používat nejen proti letadlům, ale právě i proti střelám s plochou dráhou letu. Jedná se například o systém Patriot PAC-3 pozemních sil nebo námořní systém Aegis s radarem SPY-1 a raketami SM-6. Těch je však na ochranu amerických měst málo, navíc Pentagon preferuje jejich užití v zámoří.

VanHerck proto chce ve spolupráci s amerických úřadem pro obranu před raketami MDA vybudovat rozsáhlejší systém využívající stávajících komponent, který by se dal použít k ochraně měst. Neměl by být tak drahý, v rozpočtu na příští rok, kde už je vyčleněno 278 milionů dolarů na vývoj radarů s větším dosahem, by si měl vyžádat dalších 50 milionů. Pokud se peníze schválí, příští rok se uskuteční test obrany proti střelám s plochou dráhou letu.

Reklama

Výběr článků

Načítám