Hlavní obsah

Obama má šanci vyhrát volby znovu, tvrdí demokratická expertka

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Spojených států Barack Obama má navzdory klesajícím preferencím šance na znovuzvolení, domnívá se expertka na přípravu demokratických kandidátů Christine Pelosiová. Řekla to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Christine Pelosiová se podílí na přípravě mladých demokratů ve Spojených státech pro volební kampaně.

Článek

Víc než rok před volbami je americká politika ve varu. Jaké vyhlídky na znovuzvolení má prezident Obama?

Stát se může cokoliv, to nikdo neví. Ale prezident má stále možnost vyhrát. Já si myslím, že bude opět zvolen.

Co vás k tomu vede? Průzkumy totiž nejsou dobré.

Jestli se budou do listopadu dál pravidelně konat televizní debaty republikánských kandidátů, veřejnost pozná povahu jejich posluchačů i jejich reakce a také jaké konzervativní politiky si přejí. Kampaň bude tvrdá a výsledky těsné.

Nemají přesto republikáni v nynější ekonomické situaci navrch?

Na druhé straně ale vidíme, že se rozvíjí protestní hnutí Obsadit Wall Street a jeho obdoby v dalších městech. Bere si na mušku velkou moc bank. Účastní se ho nejen nezaměstnaní, přišli třeba i piloti, kteří práci mají, ale nechtějí přijít o své penze. Republikáni jsou navíc proti Obamovu zákonu na podporu nových pracovních míst, a hnutí vychází i z jejich základny. Dokázali do své politiky zapojit konzervativní hnutí Čajových párty. Uvidíme, jestli se demokratům podaří totéž v případě hnutí Obsadit.

Loňské volby do Kongresu však znamenaly pro demokraty těžkou porážku.

Bylo to referendum o demokratech a většinová strana tradičně ztrácí. Za rok ale půjde o to, kdo má recept na zlepšení ekonomiky. Pokud republikáni přijdou se stejnou politikou, která už v minulosti nová místa nevytvářela, pak to bude pro Američany těžko stravitelné. Pokud prezident dosáhne pokrok v ekonomice a nejvyšší soud potvrdí, že zákon o zdravotní reformě je ústavní, pak bude velká šance.

Pomohou Obamovi úspěchy v zahraniční politice?

Likvidace Usámy bin Ládina, jemenského Awlakího, posílení bezpečnosti USA a stahování amerických sil domů prokázaly jeho schopnosti, stejně jako další jeho kroky. Určitě mu to pomůže mezi „demokraty 11. září“, tedy ve skupině velmi zaměřené na bezpečnost, k níž patřím i já. Obamovy úspěchy oslovují i nezávislé voliče.

Christine Pelosiová
Pelosiová (45) je dcera bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu. Je právničkou, spisovatelkou a věnuje se přípravě mladých demokratů pro volební kampaně a volené funkce.

Anketa

Zvolí Američané Obamu znovu prezidentem?
Ano
48,8 %
Ne
51,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 451 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám