Hlavní obsah

Konflikt na Ukrajině vyprazdňuje americké sklady zbraní

Washington

Spojeným státům ubývají zásoby zbraní, které posílají na Ukrajinu, uvedla analýza agentury Bloomberg. Na Ukrajině byla použita třetina zásob amerických protitankových raket Javelin a čtvrtina ručních protiletadlových střel Stinger. Obnovení výroby stingerů ale zabere rok.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský důstojník ukazuje zahraničním novinářům ukořistěnou americkou protitankovou střelu Javelin, která byla na dobytém kontrolním stanovišti.

Článek

Protitankové řízené střely Javelin patří k nejúčinnějším zbraním proti ruské obrněné technice. Podle Bloombergu se s jejich pomocí podařilo zničit na 400 ruských tanků a stovky obrněných vozidel. Na Ukrajinu bylo dodáno 7000 javelinů, což je třetina počtu, který měly USA ve skladech. Pokud se budou dodávat další, během několika měsíců se vyprázdní jejich zásoby.

Spotřebována byla ve válce na Ukrajině také čtvrtina amerických zásob ručních protiletadlových střel (MANPADS) typu Stinger. Při stávajícím objemu dodávek dojdou jejich zásoby během příštího roku. Jejich výrobce Raytheon uvedl, že obnovení výroby zabere rok. Americká armáda na to už vyčlenila 625 milionů dolarů.

Americké zbrojovky budou muset přidat

Zahraniční

Analýza však upozorňuje, že nejde jen o krátkodobé výpadky. Vojenští plánovači i dodavatelé zbraní upřednostňují dodávky velkých platforem, jako jsou letadla nebo letadlové lodě, před výrobou jednotlivých zbraní a munice.

Situaci také komplikují výpadky dodávek čipů od dob pandemie covidu. Protože americký vojenskoprůmyslový komplex slábne, je pro Pentagon obtížnější dosáhnout navýšení výroby. Koncentrace obranného průmyslu, komplikovaná pravidla pro uzavírání smluv i nedostatek kvalifikovaných pracovníků vedly ke snížení počtu zbrojovek, takže chybí konkurence. Zpráva Pentagonu z roku 2020 varovala před alarmujícím počtem případů, kdy armáda závisí jen na jediném, často slabém dodavateli kritických komponent.

Na oslabování amerického obranného průmyslu upozorňoval už loni Institut Ronalda Reagana, který poukázal na nedostatek kvalifikovaných pracovníků a výpadky v dodavatelských řetězcích i nedostatcích ve vzdělávání.

Zaostávání americké výrobní infrastruktury omezuje vojenské schopnosti USA

Ekonomika

Bloomberg uvádí, že slabé dodavatelské řetězce ohrožují nejen pomoc Ukrajině, ale i schopnost USA reagovat na další krize včetně možného konfliktu u Tchaj-wanu.

Řešení existují

Doporučuje, aby americký prezident více využíval zákona o produkci, který umožňuje firmám nařídit, aby upřednostňovaly dodávky pro obranu. Ten už byl v některých případech uplatněn, zejména za pandemie. Mohl by však pomoci usnadnit výrobu vojenských vozidel a těžkých zbraní. Delší dobu však zabere řešení nedostatku specializovaných zařízení, jako jsou mikroprocesory řízené senzory přesných zbraní.

USA by proto měly povzbuzovat spojence v NATO, aby na Ukrajinu posílaly své vlastní protitankové a protiletadlové střely, řešení budoucích výpadků dodávek ale vyžaduje hlubší reformy. Pentagon by měl zefektivnit a zjednodušit proces pořizování zbraní, aby se do něj mohly zapojit nejen tradiční dodavatelé. Měl by lépe vyhledávat slibné technologické společnosti a propojovat je s investory. USA by také měly více sdílet technologie se spojenci a využívat jejich výrobních kapacit, aby vytvářely společné zásoby zbraní.

Naopak dodavatelé by měli udržovat výrobní linky připravené, aby se mohla rychle obnovit výroba.

Reklama

Výběr článků

Načítám