Hlavní obsah

Zaostávání americké výrobní infrastruktury omezuje vojenské schopnosti USA

Washington

Slábnoucí výrobní kapacity, závislost na dovozu a nedostatek vysoce kvalifikované pracovní síly ohrožuje schopnost Spojených států čelit bezpečnostním výzvám ze strany Číny. Nutné proto bude vyškolit do roku 2030 dva miliony vysoce kvalifikovaných pracovníků, uvádí zpráva Institutu Ronalda Reagana, o níž informoval server Defence One.

Foto: US Navy, Reuters

Letadlová loď USS John F. Kennedy na základně NAS Pensacola.

Článek

„Naše klesající výrobní konkurenceschopnost ponechává americkou ekonomickou infrastrukturu a obranné kapacity nedostatečně připravené na geopolitické události, globální soupeření, a dokonce i pro velký ozbrojený konflikt,“ napsala skupina expertů z konzervativního Institutu Ronalda Reagana ve své zprávě.

Uvedla také, co je potřeba dělat: „Aby se oživila naše výrobní základna a udrželi jsme se v pozici vedoucí světové ekonomiky, musí Spojené státy využít inovativních myšlenek z veřejné i soukromé sféry.“

Soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, řekl Biden Si Ťin-pchingovi

Svět

Oborníci však přišli i s konkrétními kroky, které jsou nutné pro udržení pozice USA. Cílem by mělo být získat do roku 2030 dva miliony „nových nebo rekvalifikovaných pracovníků ve strategických výrobních sektorech, aby se čelilo kritické mezeře v kvalifikaci současné pracovní síly, aby se připravila na budoucí potřeby výroby a zajistila širokou základnu ekonomického růstu“.

Ročně by se mělo vydávat sto milionů dolarů na „továrny a infrastrukturu, aby se urychlilo přijetí průmyslových a digitálních technologií 4.0“.

Více peněz do vzdělání a na moderní průmysl

Autoři textu vyzývají politiky, aby dali více peněz na vyškolení amerických dělníků, zejména v oblastech, kde je po nich vysoká poptávka, a aby bylo umožněno absolventům střeních škol využívat federální vzdělávací granty k získání lepší kvalifikace. Doporučuje také více využívat spolupráce veřejného a soukromého sektoru při placení nákladů na modernizaci těch výrobních odvětví, které jsou klíčové pro zajištění národní bezpečnosti.

USA chybějí protičínští špioni. Netuší, co se kolem Sia děje

Zahraniční

V roce 2017 dala federální vláda na pracovní školení a vzdělávání jen 14 miliard dolarů, což je o šest miliard méně než o osm let dříve, kdy byla částka nejvyšší.

Zpráva přišla v době, kdy se Spojené státy potýkají s výpadky v řetězci dodavatelů, protože jsou u mnoha produktů závislé na importu a kdy také vázne nákladní doprava. Na výpadky si stěžuje řada velkých amerických zbrojařských firem, což vede ke zdržení při dodávkách zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám