Hlavní obsah

Každý pátý Američan považuje Obamu za muslima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počet Američanů, kteří jsou přesvědčeni, že jejich prezident vyznává islám, vzrůstá. Poslední průzkum na toto téma zveřejněný ve čtvrtek zjistil, že skoro každý pátý Američan jej považuje za muslima. Jen třetina uvedla správně, že je křesťan, přestože Obama opakovaně uvedl, že chodí do kostela a mluví o své víře v křesťanského Boha, píše AFP.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama na mši v baptistickém kostele

Článek

Vzrostl i počet lidí, kteří si nejsou jisti, jakého je vyznání. Jestliže před rokem to byla třetina, nyní je to už 43 procent.

Počet republikánů, kteří považují Obama za muslima, vzrostl na dvojnásobek. Myslí si to o něm třetina oslovených republikánů. O osm procentních bodů na 18 procent vzrost počet nezávislých voličů, kteří jsou přesvědčeni že Obama je muslim.

Jen polovina demokratů je přesvědčena, že prezident, kterého většinou volili, je křesťan.

Aktuální výsledky by mohly být jiné, protože průzkum byl proveden ještě předtím, než Obama vstoupil do diskuse o tom, zda poblíž teroristy z al-Káidy zničených věží Světového obchodního centra vybudovat islámské centrum.

Obama zdůraznil, že jedním ze základních principů USA je svoboda vyznání. Dodal ale, že mu šlo o obecnou ideu a ne o otázku plánovaného islámského centra Cordoba.

Podle Bílého domu je vzrůstající počet Američanů přesvědčených o muslimském vyznání prezidenta dán „dezinformační kampaní“ jeho oponentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám