Hlavní obsah

Biden slíbil naprostou podporu Izraeli proti Iránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden slíbil Izraeli naprostou podporu v případě útoku Íránu, který jím opakovaně vyhrožuje poté, co byl zasažen íránský konzulát v Damašku. Na místě bylo zabito několik velmi vysokých představitelů íránských revolučních gard.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Joe Biden na archivním snímku

Článek

„Uděláme všechno, co můžeme, abychom ochránili bezpečnost Izraele,“ řekl Biden podle BBC. Varoval, že Teherán hrozí „velkým útokem“ v odvetě za zasažení íránského konzulátu v Damašku, při němž 1. dubna zahynulo 13 lidí.

Biden to prohlásil na tiskové konferenci při příležitosti návštěvy japonského premiéra Fumia Kišidy v Bílém domě a dodal: „Jak jsem řekl premiérovi (Benjaminu) Netanjahuovi, naše závazky ohledně bezpečnosti proti těmto výhrůžkám od Íránu a jeho spojenců jsou neprůstřelné, opakuji neprůstřelné.“

Biden to řekl pouhý den poté, co tvrdě kritizoval Netanjahua za jeho postup v Pásmu Gazy a volal po příměří.

Izraelský útok v Damašku zabil dva generály a pět důstojníků, tvrdí íránské revoluční gardy

Blízký a Střední východ

Ve středu nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil: „Režim zla musí být potrestán a bude potrestán.“ Zdůraznil, že útok v Damašku bere, jako by byl napaden samotný Írán: „Když napadli území našeho konzulátu, je to, jako by napadli naše území.“

Diplomatické mise jsou považovány za výsostné území na nich zastoupených zemí a útoky na ně jsou v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích. Izrael se však k útoku nikdy nepřiznal, i když se mu všeobecně připisuje.

Zatím není jasné, jak by Írán odvetu provedl. Jeho drony zřejmě nejsou schopné dosáhnout Izraele a proniknout izraelskou protivzdušnou obranou. Přímý útok na izraelskou půdu by však zřejmě přinesl odvetný útok Izraele, patrně na íránská jaderná zařízení.

Útok na Izrael by mohl podniknout také některý ze spojenců, třeba Hizballáh, nebo by mohlo jít o kybernetický útok.

Izraelské ambasády po světě mají nejvyšší pohotovost kvůli íránským hrozbám

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám