Hlavní obsah

Dusno u demokratů. Kongresmanka palestinského původu popudila nejen židovské kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká kongresmanka Rashida Tlaibová svými vyjádřeními v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě popudila i své spolustraníky z Demokratické strany včetně těch s židovskými kořeny. Dcera palestinských imigrantů mimo jiné hájila kontroverzní slogan „od řeky k moři“, který ve své propagandě používá i teroristické hnutí Hamás.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americká kongresmanka Rashida Tlaibová

Článek

Od řeky k moři je toužebné volání po svobodě, lidských právech a mírovém soužití, nikoli po smrti, ničení nebo nenávisti. Má práce a úsilí jsou vždy zaměřeny na spravedlnost a důstojnost pro všechny lidi bez ohledu na víru nebo etnický původ,“ napsala Tlaibová na sociální síti X.

Množství jejích kolegů to však nepřijalo s pochopením. „Takhle Židé frázi ‚od řeky k moři‘ nevnímají. Hamás to používá jako burcující pokřik. A nechtějí Židy v Izraeli jen odsunout. Chtějí mrtvé Židy,“ odpověděl kongresmance například senátor Jeremy Moss, který je stejně jako Tlaibová demokratem zvoleným za stát Michigan.

Ohradila se i republikánka spojená s konspiracemi

„Tohle je tak zraňující pro tolik lidí,“ napsala Tlaibové generální prokurátorka státu Michigan Dana Nasselová. „Prosím, stáhněte tuto krutou a nenávistnou poznámku,“ apelovala na kongresmanku její stranická kolegyně s židovskými kořeny.

Transparenty o Palestině od řeky k moři jsou za hranou, míní Rakušan. Objevily se i v Praze

Domácí

Další židovský kongresman v řadách demokratů Brad Schneider ze státu Illinois dokonce v reakci na slova Tlaibové oslovuje zákonodárce s peticí, která používání sloganu ‚od řeky k moři‘ odsuzuje.

Foto: Profimedia.cz

Americká kongresmanka Rashida Tlaibová na propalestinské demonstraci

Skupina republikánských kongresmanů se neúspěšně snažila schválit rezoluci odsuzující Tlaibovou za její „antisemitskou činnost, sympatizování s teroristickými organizacemi a vedení povstání v areálu Kapitolu Spojených států“. Rezoluce neprošla, její předkladatelka Marjorie Taylorová-Greenová se o to chce pokusit znovu.

Poměrně bizarní v této souvislosti je, že sama Taylorová-Greenová byla v minulosti kritizována kvůli množství antisemitských výroků či spojování Židů s různými konspiračními teoriemi a v souvislosti se vpádem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu byla také podezírána, že se na tomto „povstání v areálu Kapitolu“ podílela.

Dělníci odstraňují graffiti od Bílého domu po víkendových propalestinských demonstracích.Video: AP

Biden podporuje genocidu Palestinců, míní demokratka

Tlaibová, která také v jiném příspěvku administrativu demokratického amerického prezidenta Joea Bidena kritizovala za to, že podporou Izraele „podporuje genocidu palestinského lidu“, však dala najevo, že se omlouvat nehodlá.

From the river to the sea

Anglický slogan „From the river to the sea Palestine will be free“, tedy „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“, je rozšířenou verzí původní arabské rýmovačky „min an-nahr ilá l-bahr“ (من النهر إلى البحر), tedy „od řeky k moři“. Míněna je řeka Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Stát Izrael.

Provolání, které Arabové používají od 60. let 20. století, naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má být pouze svobodná Palestina, nikoliv Izrael. Je proto vnímáno jako výzva k likvidaci celé země a jejích židovských obyvatel. Zároveň je v protikladu k variantě tzv. dvoustátního řešení Izraele a Palestiny vedle sebe, za kterou se staví Palestinská samospráva, nikoliv ale hnutí Hamás, jež usiluje o zničení židovského státu.

„Moji kolegové se mnohem více zaměřují na umlčení mě – jediného palestinskoamerického hlasu v Kongresu – než na ukončení strašlivých útoků na civilisty v Gaze a na okupovaném Západním břehu Jordánu,“ uvedla Tlaibová v prohlášení zaslaném v pondělí agentuře AP. „Místo toho, aby na mě útočili a překrucovali má slova, měli by naslouchat svým voličům a volat po příměří, aby zachránili nevinné životy,“ dodala.

Izrael spustil vojenskou operaci v Pásmu Gazy po bezprecedentním teroristickém útoku hnutí Hamás, jehož členové 7. října v židovském státě brutálně povraždili 1400 lidí. Cílem vojenského zásahu je likvidace Hamásu.

Izrael nakonec povolí vstup americké kongresmance, která jede za babičkou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám