Hlavní obsah

Trump seřval magnáta Murdocha za to, že Fox News přiřkla Arizonu Bidenovi

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souboj kandidátů na amerického prezidenta je stále vyrovnaný, byť má k vítězství nakročeno momentálně spíš Joe Biden. Jedním ze států, kde se rozhoduje, zůstává Arizona, byť televize Fox News (a později i agentura AP) vítězství v tomto státě přiřkla Bidenovi. To rozzuřilo Donalda Trumpa, který se křikem pokoušel přimět mediálního magnáta Ruperta Murdocha, aby oznámení nechal stáhnout.

Článek

Ke čtvrtečnímu dopoledni vedl v Arizoně Joe Biden o necelých 60 tisíc hlasů, jeho náskok se pomalu snižuje a zbývá sečíst ještě desítky tisíc hlasů. Přesto televize Fox News a agentura AP zabarvily tento jihozápadní stát modře.

I vzhledem k tomu, že v korespondenčním hlasování mají navrch demokraté, analytici Fox News ve středu ráno středoevropského času vyhodnotili Bidenovo vedení v Arizoně o více než pět procentních bodů jako neotřesitelné. K Fox News se o něco později přidala agentura AP (která je jinak považována ve svých odhadech za velmi konzervativní a uvážlivou), zatímco například CNN a ABC ponechali „bojiště Arizona“ otevřené.

Analytici z Trumpovy kampaně jsou ovšem přesvědčeni, že současný prezident má šanci situaci v Arizoně ještě zvrátit. Trumpa proto rozzuřilo, když zrovna republikánská televize ho v Arizoně předčasně odepsala.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Krátce po rozhodnutí Fox News Trump osobně volal mediálnímu magnátovi a místopředsedovi správní rady stanice Rupertu Murdochovi a podle zdroje serveru Vanity Fair prezident křičel na Murdocha a požadoval stažení informace o demokratickém ovládnutí Arizony. To však devětaosmdesátiletý Murdoch odmítl.

Výrok prohlásit boj o Arizonu za rozhodnutý kritizovali podle Vanity Fair i někteří zaměstnanci televize. „Tak jsme se báli, že se na nás bude koukat jako na protrumpovské, že jsme se úplně obrátili na druhou stranu,“ uvedl jeden z pracovníků stanice.

Pro Murdocha je to jen byznys

Vztah televize Fox News, která je brána za hlásnou troubu republikánů, a prezidenta Trumpa rozhodně není tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ve stanici působí moderátoři, kteří se nebojí být k Trumpovi kritičtí, nejlepším příkladem je Chris Wallace, který moderoval jednu z kandidátských debat.

Murdoch sám se k Trumpovi staví rezervovaně. Podle zdrojů Vanity Fair svému okolí vyprávěl, že je přesvědčen o tom, že Trump volby prohraje. Není to poprvé, co se s Trumpem střetl. Už v létě na něj prý Trump křičel „že zpravodajství Foxu je nefér a jejich průzkumy jsou fake“.

ON-LINE: Biden dotahuje Trumpa v Pensylvánii a Georgii

Volby USA

Pro mnohé je Murdochův postoj ryze pragmatickým. Je přesvědčen, že Trump odejde z Bílého domu, a snaží se posunout své mediální impérium do „doby potrumpovské“. „Pro Ruperta je to o byznysu,“ sdělil Vanity Fairy zdroj z Murdochova okolí.

A tak zatímco většina zpravodajských agentur uvádí u kolonky Biden 253 získaných volitelů, Fox News prezentuje číslo 264. Pokud Biden získá jakýkoliv další stát, o který se v současné chvíli ještě hraje, bude právě pravicová republikánská Fox News paradoxně tou první stanicí, která oznámí vítězství demokratického kandidáta. Pokud se situace v Arizoně ještě nezmění.

Projekce většinou vycházejí

Je běžnou praxí zpravodajských agentur, že přisuzují vítězství ve státech jednotlivým kandidátům dříve, než jsou sečteny všechny hlasy. Jejich analytické týmy totiž odhadují, kolik a jaké hlasy ještě zbývá sečíst a zda má oponent vůbec šanci obrátit výsledek.

Trumpova noční můra se naplnila. Pensylvánii otáčejí korespondenční hlasy

Volby USA

Tyto odhady jsou sázkou na jistotu a obvykle bývají velice přesné, někdy ale nemusejí vyjít. V roce 2000 téměř všechny zpravodajské agentury přinesly zprávu o tom, že na Floridě vyhrál Al Gore a přepočítání hlasů potom ukázalo, že zvítězil George Bush mladší.

Letošní volby jsou v odhadování ještě o něco těžší vzhledem k několikanásobně vyššímu počtu odevzdaných korespondenčních hlasů, které se v řadě zemí sčítají jako poslední.

Reklama

Výběr článků

Načítám