Hlavní obsah

Další neslavný rekord v USA. Tolik masových střeleb za rok ještě nikdy nebylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Již 38 útoků střelnou zbraní, při nichž u každého zemřeli nejméně čtyři lidé, už letos zaznamenali v USA. Je to více případů tzv. masových střeleb než kdykoli předtím. Při započtení všech úmrtí způsobených střelnou zbraní zemře každý den ve Spojených státech v průměru 132 lidí denně.

Foto: Androscoggin County Sheriff, Reuters

Záběr z bezpečnostní kamery ukazuje pachatele letošní nejhorší masové střelby v Lewistonu

Článek

Dallas v Texasu a Vancouver ve státě Washington. Tyto dvě lokality v USA spojil fakt, že se o uplynulém víkendu staly v krátkém časovém sledu dosud posledními místy, kde se ve Spojených státech odehrál útok střelnou zbraní, při němž zahynuly nejméně čtyři lidé.

V letošním roce se od začátku roku jednalo o kauzy číslo 37 a 38, čímž se rok 2023 stal v USA nejtragičtějším v historii co do počtu případů tzv. masových střeleb. To jsou útoky, při nichž pachatel zastřelí nejméně čtyři osoby. Loni se podobných incidentů odehrálo 36, v roce 2019 pak 34.

Listopadová střelba v New HampshireVideo: Reuters

„Je to milník, za který bychom se jako země opravdu měli stydět (…) Kéž by to posloužilo alespoň jako budíček pro zákonodárce, kteří mají regulaci zbraní ve svých rukou. Chtěl bych tomu věřit, ale po těch letech jsem skeptický,“ řekl na margo rekordního výskytu masových střeleb listu The Washington Post (WP) Thomas Abt, zakládající člen Centra pro snižování násilí (VRC) na Marylandské univerzitě.

Rasově motivovaná střelba na Floridě. Tři oběti jsou po smrti, pachatel se zastřelil

Zahraniční

Podle Abta je nárůst počtu masových střeleb, který je letos v porovnání s obdobím před patnácti lety asi dvojnásobný, vyvolán vícero faktory. Jednoduchost, s níž je možné si v USA legálně obstarat střelnou zbraň, nicméně vidí jako zásadní. Zpřísnění legislativy ovšem bráni republikáni a mocné lobbistické organizace, jako je National Rifle Association (Národní sdružení držitelů zbraní, NRA).

Většina útoků střelnou zbraní se odehraje doma

WP ze statistik dovozuje, že většina kauz masových střeleb, stejně jako případů, kdy jsou zavražděny méně než čtyři osoby, se odehraje za zdmi domácností, tedy v soukromí. Často jde o vyřizování rodinných sporů.

V téže souvislosti WP upozorňuje na dvojakou roli médií, která se podle listu na téma soustřeďují pouze v případech, kdy k masové střelbě dojde ve veřejném prostoru, což je pro konzumenty zpráv „atraktivnější“.

K nejhoršímu takovému případu, alespoň prozatím, letos došlo 25. října, kdy armádní rezervista v lokalitě Lewiston na severovýchodě USA střelnou zbraní zabil 18 lidí a dalších 13 zranil.

Celkový počet všech osob, které v loňském roce v USA zahynuly v důsledku střelby (tj. včetně jednotlivých případů), přesáhl 48 000. To je v průměru 132 lidí denně. Více než polovina z toho připadá na sebevraždy.

Zavřené školy a úřady, v Maine pátrají po střelci, který zabil 18 lidí

Amerika

Reklama

Související témata:
Národní střelecká asociace (NRA)

Výběr článků

Načítám